Osijek
ULIČNI EKOLOŠKI PRIJEVOZ PO UZORU NA MNOGE EUROPSKE GRADOVE

U Osijek stižu e-romobili
za iznajmljivanje
Objavljeno 19. travnja, 2021.

I Osijek bi se trebao pridružiti sve većoj obitelji gradova u Europi, pa i u Hrvatskoj, koji se u suradnji s Boltom mogu koristiti mrežom e-romobila za iznajmljivanje. Ove godine, nakon Rijeke, a zajedno s Varaždinom, i na osječke ulice dolazi novi oblik uličnog ekološkog prijevoza. Na ukupno 20 lokacija, od kojih su 18 javne površine u vlasništvu Grada Osijeka, bit će punktovi za postavljanje e-romobila. U sklopu pilot-projekta na tim lokacijama Grad će u idućih šest mjeseci, do sredine listopada, odobriti korištenje javne površine bez naknade. Za očekivati je da će isto tako biti i na preostalim dvjema lokacijama - ispred trgovačkog centra na Jugu 2 i Portanove - koje su u privatnom vlasništvu.

Korištenje bi trebalo biti prema uvriježenom modelu: na mobitel je potrebno preuzeti Boltovu aplikaciju, u koju se dodaju podatci o bankovnoj kartici. Kako u nastavku iznajmiti romobil? Unutar aplikacije mogu se vidjeti svi dostupni romobili i željeni je romobil moguće zaključati na tri minute, tako da vas nitko ne preduhitri dok ne došećete do njega. Za otključavanje romobila skenira se QR kod koji se nalazi na upravljaču. Nakon završetka vožnje odabire se "završi vožnju" unutar aplikacije i vožnja će se automatski naplatiti...​

Prednost je ovakve vrste gradskog prijevoza u tome što se romobil parkira/ostavlja na lokaciji koja je vaše odredište, a s istog ga mjesta može nastaviti koristiti netko drugi, kao novi korisnik. Romobile naposljetku prikuplja Boltov tim, koji ih tijekom noći puni, dezinficira i potom vraća na ulicu. Za sada nije dostupan podatak koliko će romobila biti dostupno na osječkim ulicama.

Međutim, lokacije su poznate. Mrežasto raširene, u centru su to, primjerice, Županijska ulica kod ulaza u pješačku zonu ili Lučki prilaz kod Kapucinske ulice, potom kod autobusnog kolodvora, na Sjenjaku kod robne kuće, u Donjem gradu na Jelačićevu trgu, na Jugu 2 u Opatijskoj, na Vinkovačkoj kod Bosutskog, na Vukovarskoj kod Drvljanika, te, dakako, u sveučilišnom kampusu.

Cijena? U probnom je razdoblju “otključavanje” besplatno, a korištenje se naplaćuje po minuti vožnje. Za Osijek će iznos po minuti biti poznat u srijedu, za kada se najavljuje predstavljanje projekta i usluge. Komparacije radi, u Rijeci, gdje je ovaj model startao u siječnju, minuta stoji 0,75 lipa. I ondje je još riječ o probnom razdoblju. D. Kuštro
DVADESET km/h
Bolt Services će, bez troškova, implementirati sustav, voditi brigu o korisnicima i snositi odgovornost za njihovu sigurnost, kao i o sigurnosti u prometu, upravljanju i održavanju sustava, prikupljanju i raspoređivanju e-romobila, higijenskoj zaštiti, održavanju čistoće e-romobila... Svi Boltovi e-romobili imaju brzinu ograničenu na 20 km/h.
30

kilometara može se prijeći romobilom koji ima punu bateriju
Najčitanije iz rubrike