Zdravlje
SMANJENJE TJELESNE TEŽINE

Mršaviti se može zdravo uz prave namirnice
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Usvajanjem odgovarajućih prehrambenih navika moguće je postupno istopiti suvišne kilograme

Ne postoje čarobne namirnice ili čudotvorne tablete koje će otopiti kilograme nakupljene prekomjernim unosom hrane i pogrešnim stilom života. Međutim, mudrim odabirom namirnica i usvajanjem odgovarajućih prehrambenih navika za cijeli život moguće je postupno istopiti suvišne kilograme.

Začini i ljuta hrana
Postoje namirnice koje uvjetuju stimulaciju metabolizma (izmjene tvari), a i one namirnice koje mogu brže i učinkovitije stvoriti u organizmu osjećaj sitosti i takve treba uvrstiti u prehranu ako se želi izgubiti koji kilogram ili općenito "očistiti" organizam, kaže dr. sc. Darija Vranešić. Popularno je uzimanje jabučnog octa u uvjerenju da će ovaj, obično jutarnji ritual, otopiti masne naslage. U posljednje je vrijeme rašireno vjerovanje i u slične moći grejpa. Grejp i ocat ne izgaraju kalorije. Probava bilo koje namirnice zahtijeva određenu količinu energije. Točnije, probavljanje hrane i apsorpcija nutrijenata iznosi oko 10 posto ukupne potrošnje energije, ovisno o dobi, veličini obroka, udjelu hranjivih tvari, uobičajenoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i osjetljivosti na inzulin. Ako dođe do smanjenja tjelesne mase zbog konzumiranja grejpa, to je vjerojatno zbog toga što je grejp zamijenio neku drugu namirnicu bogatiju energijom od grejpa. Ipak, grejp je namirnica koju bi svaka osoba koja želi izgubiti koji kilogram trebala uvrstiti u svoj jelovnik. Zašto? Grejp sadrži pektin, prehrambeno vlakno koje izaziva osjećaj sitosti. Zahvaljujući sastavu i sadržaju vlakana u sebi, grejp može u tankome crijevu smanjiti resorpciju kolesterola i triglicerida. Sadrži mnogo kalija, pa posjeduje i diuretski učinak. Japanski su znanstvenici prošle godine proveli istraživanje o utjecaju unosa crvene paprike na ukupan unos masti. Došli su do zanimljive spoznaje da crvena paprika, ako se uključi u jelovnik, može "kočiti" unos masti. Vjerojatno do ove pojave dolazi zbog dojmljivog okusa koji nosi crvena paprika te na taj način smanjuje potrebu za masti, a poznato je da upravo mast daje onaj jedinstveni puni okus jelima. Začinjena hrana povećava potrošnju energije za probavu hrane i apsorpciju nutrijenata. Iako je ovo povećanje vrlo skromno, uključivanje ljutih feferona u prehranu možda će pridonijeti mršavljenju.

Odabir masti
Ovo je voće bogato pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi u nekoliko kontroliranih pokusa. Pektin se veže na žučne kiseline, što pomaže u sniženju kolesterola. Korisno je u prehranu uvrstiti i druge namirnice bogate topljivim prehrambenim vlaknima poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki te kelja pupčara.

Osobe s prekomjernom tjelesnom masom nerijetko imaju problem sa zadržavanjem vode u organizmu, te osjećajem otežalosti i tromosti. Upravo zbog toga potrebno je potaknuti tjelesne sustave za izlučivanje i detoksikaciju. Prirodni diuretici poput peršina, šparoga, radiča, rukole, cikorije potiču rad bubrega i jetre. Gorko povrće posebno se cijeni tijekom ljetnih mjeseci jer zaokružuje okus brojnih jela, posebice salata. Ono je odličan izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje postižu niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao čistač krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala. Hrana primjerena redukcijskoj dijeti priprema se kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem, na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće. Treba izabrati jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene masnoće zastupljene u uljima (maslinovo, lanenih sjemenki, suncokreta, kukuruznih klica, soje) te iste masnoće iz hrane poput orašastih plodova i ribe. Riba mora dobiti zasluženo mjesto u jelovniku koju bi trebalo konzumirati jedan-dva puta tjedno. Zajutrak je najvažniji obrok nakon noćnog posta, on je ključni čimbenik u kontroli tjelesne mase. Dnevni unos tekućine treba biti dvije litre, a potrebno je kretati se bar pola sata dnevno.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike