Zdravlje
ZAČINI NADOHVAT RUKE

Bosiljak i rajčica spoj iz snova, celer za grickanje
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Kao biljni čaj ili začin jelima, menta (metvica) izvrsna je za naše zdravlje

Dobro odabrani začini i mirisi kao i dobra kombinacija mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva. Svježi začini daju jelima puni i intenzivniji okus. Preporučujemo vam zato da pokušate sami uzgojiti vlastito začinsko bilje.

Peršin je na vrhu liste - ima nježan okus i odgovara gotovo svakom jelu. Možete li zamisliti svečano jelo bez ukrasnih listića peršina? Teško, a malo je onih koji ga ne vole. Praktičan savjet za nasjeckani peršin: Odrežite stabljike i stavite lišće peršina u plastičnu vrećicu u duboko zamrzavanje 4-5 sati. Izvadite vrećicu i dobro ju prokotrljajte. Na taj će način peršin postati fino sjeckan. Vratite ono što nećete upotrijebiti natrag u zamrzivač kako bi u kući uvijek bilo nasjeckanog peršina.

Korijen, list, stabljika, a svi aromatična mirisa. Celerova stabljika jede se često sirova kao grickalica. Poslužuje se u kombinaciji sa sokom od rajčice ili mrkve uz razne dipove, sirove i namaze. Bit će izvrstan dodatak juhama, jelima iz voka, a lišće, osim u juhama i temeljcima, koristite kao začinsko bilje u salatama, raznim nadjevima ili jednostavno njime posipate meso, piletinu ili ribu s roštilja prije posluživanja. Zbog gorkastog okusa treba ih koristiti štedljivo, a prije upotrebe ih treba usitniti.

Kopar kao začin koristi se za variva od graha, salate od krumpira i rajčice, za krem juhe, pri pripremi jela od ribe, a posebno je istaknut u pripremi pastrve. Dodaje se i u pikantne umake. Možemo ga koristiti cijele godine jer jako dobro podnosi zamrzavanje. Listovi kopra služe kao dodatak svježem siru, sirnim namazima, plodovima mora, punjenim listovima loze, jelima od teletine, mahunama, hladnim juhama, omletima...

Nije peršin, nije celer, a miriši na Vegetu?! To je ljupčac koji najviše upotrebljavaju kao dodatak juhama, umacima, raguima i drugim jelima od mljevena mesa. Ima blagi okus na meso i intenzivan miris na celer. Zbog intenzivna ga je mirisa potrebno pažljivo dozirati.

Bosiljak i rajčica, sjajna kombinacija! Naziv basilicum latinizirana je izvedenica od grčke riječi basileos, što znači "kralj", čime bosiljak stoljećima dokazuje svoju važnost. Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta. Bosiljak je dobro dodavati masnim jelima kao što su masna svinjska pečenka, ragu, ovčetina ili pečena guska, jer će uz dodatak bosiljka jela biti ukusnija i lakše probavljiva.

Ljekovita i začinska biljka koju zovu salvia i žalfija danas raste gotovo u svakoj kuhinji, a najaromatičnija je ona narasla na Mediteranu i koju su kvasile slane morske suze. Ima voćno-aromatični, intenzivan okus, zbog čega je treba pažljivo dozirati i ne pretjerano miješati s drugim začinima. U kuhinji se koriste listovi svježe biljke, ali i sušeni, jer kadulja sušenjem ne gubi aromu. Intenzivan okus izvrsno ide uz teletinu, janjetinu, divljač, perad i svinjetinu, uz omlete i ribe, iznutrice...

Matičnjak ili melisa poznata je i kao medonosna biljka, zbog pčele matice je i dobio ime matičnjak. U prazne su se košnice stavljali svežnjevi ove biljke kako bi privukli roj pčela. Od melise, koja se suši na tamnom mjestu i na propuhu, pripremaju se čaj, vino i liker, tinkture, sirupi i losioni, a dobra je i za jela od gljiva, svježeg povrća, krumpir-salatu, voćne salate te kao dodatak jelima od divljači.

Kao biljni čaj ili začin jelima, menta (metvica) izvrsna je za naše zdravlje i može se redovito konzumirati u svakom trenutku dana. Čaj, liker, svježa, sušena - savršena u svakom pogledu i pravi kuharski užitak teško je zamisliti bez njezinih mirisnih listića. Možete je svježe sjeckanu dodati u salate i juhe, kolače, frapee, grickati njezine listiće i koristiti je za marinadu...

Ružmarin se slaže sa svim mediteranskim začinima, u jednostavnim i kraljevskim jelima. Pospite listiće ružmarina po krumpiru pred kraj pečenja, dodajte ga uz sve vrste mesa, povrća pa čak i uz sladolede i neke kolače s bademima i lješnjacima.

Jasminka Knežević
Vlasac uzgojen u posudama
S obzirom na to da je vlasac trajnica, tj. višegodišnja biljka, možemo ga uzgajati u vlastitom vrtu ili domu. Posebice jer ga vrlo rijetko možemo kupiti svježeg. Najčešće ga je moguće kupiti već uzgojenog u posudama, a poželjno je upravo tako ga prvi put kupiti. Nažalost, uzgoj iz sjemenki je veoma zahtjevan te bi mnogima mogao zadavati probleme.
Timijan čisti pluća od sluzi
Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja. Umiruje živce, ali ne uspavljuje. Uzmite ga ako patite od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja. Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla. Pijte ga u vrijeme prehlada kao preventivu.
Anis za ublažavanje kašlja
Zbog svog izraženog i slatkastog okusa anis se rado koristi za izradu kolača. Priprema se na mlijeku za ublažavanje kašlja i izbacivanje sluzi. Potrebno je jednu žličicu mljevenog anisa kratko kuhati u 2,5 dl mlijeka, ne dulje od 7-8 minuta. U mlijeko se može dodati i žlica listova kadulje ili zasladiti žličicom meda od kadulje. Pripravak se pije ujutro, poslijepodne te navečer prije obroka.
Najčitanije iz rubrike