Novosti
KAZNENA PRIJAVA DORH-U

Obitelji 59 civilnih žrtava zločina iz ‘91. traže istinu i pravdu
Objavljeno 17. travnja, 2021.
U selima Nuštru, Ceriću i Marincima počinjeni su monstruozni zločini protiv civilnog stanovništva

Civilne žrtve ratnih zločina 1991. godine u selima Nušar, Cerić i Marinci već 30 godina vape za pravdom. Tijekom agresije i okupacije počinjeni su monstruozni ratni zločini protiv civilnog stanovništva, a u sva tri sela ubijeno je ukupno 59 civila. Među njima je i 13 žena, dok je sudbina desetak osoba i dandanas još nepoznata.

Uz iznošenje navedenih podataka, u petak je na mjesnom groblju u Marincima, gdje su se okupile i obitelji žrtava ratnih zločina, obznanjeno kako je dan prije DORH-u predana kaznena prijava za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području općine Nuštar (Nuštar, Cerić i Marinci). Prijavu su, kako je novinarima rečeno, podnijeli Građanska inicijativa Milan Šufflay i obitelji žrtava ratnih zločina.

- Zbog nečinjenja glede ratnih zločina odlučili smo nešto pokrenuti. Tako je nastala građanska inicijativa okupljena oko cilja da se rješavaju ratni zločini. Sami i uz pomoć obitelji žrtava, mještana te svjedoka, prikupljali smo saznanja i svjedočanstva, a rezultat je da smo podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja. Imamo saznanja i o izravnim počiniteljima, zapovjednicima, svjedocima... - izjavio je Drago Vištica uime spomenute građanske inicijative. Istaknuto je i kako su istočnoslavonska sela Nuštar, Cerić i Marinci tijekom srbijanske agresije "bila izložena bestijalnim zločinima", sva tri sela pretrpjela su goleme ljudske žrtve i materijalna razaranja, a Cerić i Marinci su u jesen 1991. godine bili okupirani, dok se Nuštar uspio obraniti.

- Po monstruoznosti izdvajaju se slučajevi kastriranja, dekapitiranja, vuče automobilom do smrti, rezanja motornom pilom do smrti, premlaćivanja do smrti, zakapanja tijela zajedno sa životinjskim ostatcima.... - kazao je Vištica te zaključio: "Nismo više mogli šutjeti na sve to što se događalo".

Novinarima je kazao i kako od DORH-a zahtijevaju da se nakon 30 godina konačno privedu kraju predistražne radnje MUP-a RH i odmah pokrene proces službene istrage i podizanja optužnica.

- Očekujemo od potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića i čelnika SNV-a Milorada Pupovca da svojim utjecajem u srpskoj zajednici u istočnoj Slavoniji, kao i u Srbiji, pomognu u identificiranju počinitelja, i da se pomogne da se skine teret kolektivne krivnje sa Srba u Hrvatskoj - rekao je Vištica, dok je Željko Maršić, također iz Građanske inicijative Milan Šufflay, dodao da u policiji "već postoji dovoljno materijala da se, ako postoji volja u nadležnim institucijama Republike Hrvatske, proces kvalitetno, cjelovito i odmah pokrene, a isto tako i završi".

- Za zločine nad civilima u Nuštru, Ceriću i Marincima ne da nitko nije odgovarao, nego nije niti pokrenuta istraga - rekli su.

Pred novinarima je svjedočilo i nekoliko članova obitelji žrtava. "U okupiranim Marincima su mi ubili oca. Pronašli smo ga kasnije i pokopali. Trojicu su zajedno ubili... Teško je to, nadamo se pravdi, ali što će biti na kraju, ne znamo", kazuje Andrija Benjak iz Marinaca. Jakob Mecanović iz Cerića ispričao je kako je njegovoj supruzi u Marincima vatrenim oružjem ubijeno troje iz obitelji - otac, nepokretna majka i sestra. "Očekujemo da netko odgovara za zločine", kazao je. Slavko Podoreški o proživljenom, kaže, teško priča te samo kratko navodi kako su njih četvoricu u Ceriću zarobili i u dvorištu pucali po njima, jedini je on preživio, no teško ranjen odveden je u logor na dva mjeseca.

Sanja Butigan
UBIJANJE CIVILA, RAZARANJE SELA
Kako je navedeno, kaznenom prijavom obuhvaćen je zapovjedni kadar JNA od generala Dušana Lončara do (ne)poznatih nižerangiranih jer, suprotno Ženevskim konvencijama, nisu spriječili činjenje zločina nad civilnim osobama. Također, u prijavi navode i da su dopustili razaranje katoličke crkve u Nuštru, miniranje crkve u Ceriću, rušenje tenkovima crkve u Marincima te bombardiranje nuštarskog dvorca kao kulturnog dobra. Spomenuli su i prekomjerno granatiranje sela 1991.
Možda ste propustili...