Svijet
ISPRAĆAJ PRINCA FILIPA

Skroman pogreb uz vojnu preciznost
Objavljeno 17. travnja, 2021.
U dvorcu Windsor u petak su se dovršavale posljednje pripreme za subotnji pogreb supruga kraljice Elizabete II., princa Filipa, a ceremonija će biti skromnija zbog pandemije koronavirusa. Televizijske kuće iz cijeloga svijeta zauzele su pozicije ispred povijesne kraljevske rezidencije zapadno od Londona za pogreb najvišeg člana kraljevske obitelji od pogreba kraljičine majke 2002. Unatoč manjem broju prisutnih Buckinghmaska palača ističe da će ceremonija odražavati cjeloživotnu povezanost princa Filipa s britanskom mornaricom. "Odražavat će vojnu preciznost i mislim da će to prije svega biti proslava dobro proživljenog života", rekao je general Nick Carter. "Mislim da će također pokazati koliko su ga oružane snage voljele i poštovale", rekao je za BBC.

Princ Filip, koji je u braku s kraljicom proveo 73 godine, umro je 9. travnja u dobi od 99 godina, nakon što je u bolnici proveo mjesec dana zbog srčanih problema i infekcije. Palača je u četvrtak objavila popis gostiju i otkrila da prinčevi William i Harry neće hodati iza lijesa jedan pokraj drugoga. Između njih bit će njihov rođak Peter Philips, sin princeze Ane. Ceremonija počinje procesijom u 14.40 prema mjesnom vremenu (15.40 prema srednjoeuropskom vremenu) i nacionalnom minutom šutnje u 15 sati.

Svi gosti, uključujući kraljicu, koja će idućeg tjedna napuniti 95 godina, nosit će maske, sjediti odvojeno i poštovati fizičku distancu.

Kraljica će sjediti sama. Četveročlani zbor na pogrebu će pjevati skladbe koje je princ sam odabrao, a bogoslužje će trajati 50 minuta. Među 30 gostiju bit će prestolonasljednik, princ Charles, njegova druga supruga Camilla i još troje kraljičine djece te osmero unučadi sa supružnicima. Nazočit će i djeca kraljičine pokojne sestre, princeze Margaret, i troje Filipovih rođaka iz Njemačke. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba