Regija
OPĆINA PETRIJEVCI DANAS SLAVI SVOJ DAN OPĆINE I 28.OBLJETNICU OSNUTKA

Mala Općina koja je sinonim za velike i kvalitetne projekte
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Petrijevčani su osobito ponosni na novu obilaznicu i sustav odvodnje

PETRIJEVCI - Općina Petrijevci danas obilježava svoj Dan Općine. Ponosni, konkretni i nadasve optimistični i u vremenima koja su sve prije negoli „normalna“, Petrijevci su odlučni i u razdoblju koje je pred njima nastaviti raditi na zajedničkom boljitku svih svojih žitelja i tome podrediti sve svoje snage, energiju i vrijeme. Isto potvrđuje i dugogodišnji načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić, s kojim smo razgovarali u povodu Dana Općine.


-Općina Petrijevci je tijekom proteklih 28 godina stekla i sačuvala titulu jedne od najmanjih, ali istovremeno i najuzornijih Općina ne samo na području Osječko-baranjske županije nego i cijele Slavonije i Baranje. Što biste posebno izdvojili u tom razdoblju i koje zahvate i projekte naglasili kao posebno važne?


Svaki mandat je bio po nečemu specifičan, ali u svakom mandatu radili smo neki veći projekt i nekoliko manjih slažući mozaik projekata koji život znače za jednu zajednicu, ali izgradnja trodijelne Sportske dvorane i obilaznice oko Petrijevaca su izuzetni projekti za našu malu zajednicu kao i izgradnja kanalizacije koja će uskoro biti i završena.


Od samog početka rada u općini imali smo jasnu viziju što treba raditi da bi naši građani imali što bolje uvjete življenja, a to je prvo izgradnja komunalne infrastrukture koja je bila preduvjet i za razvoj gospodarstva gdje smo izgradili Gospodarsku zonu, te dali potporu poljoprivrednicima i obrtnicima.


Istodobno s izgradnjom komunalne infrastrukture i razvojem gospodarstva, radili smo i društvenu infrastrukturu gdje je izgrađena nova škola, novi Dom DVD-a, sportska dvorana, ljetna pozornica, izvršena je rekonstrukcija zgrade vrtića, stare škole,Doma Satnica, zgrada na nogometnim igralištima, potpora uređenja zgrade ambulante, crkvi, Lovačkog doma, a to je sve preduvjet za dobar društveni život praćen sportskim, kulturnim i zabavnim događanjima što smo u velikoj mjeri i ostvarili.


- Što se događalo u razdoblju od posljednje proslave Dana Općine do danas?


Nastavljena je izgradnja iznimno važnog Sustava odvodnje otpadnih voda, a otvorenjem obilaznice oko Petrijevaca vrijedne gotovo 70 milijuna kuna, trajno smo riješili dugogodišnji problem prometa kroz središte Petrijevaca. U tijeku je „Izgradnja biciklističko-pješačke staze od Satnice do Petrijevaca“ koja stoji oko 6,2 milijuna kuna, a tijekom 2020. godine radovi na Rekonstrukciji upravne zgrade i građenju garaža DVD-a Satnica odvijali su se prema planu. Završena je izgradnja parkirališta u središtu Petrijevaca kao i park s dječjim igralištem i vanjskim fitnesom u Satnici. Na zgradi bivše Veterinarske stanice u Petrijevcima uređeno je krovište i vanjska fasada i zgrada je trenutno u funkciji spremišta. Uređen je Dom Satnica te prostor Udruge matice umirovljenika Satnica i kupljen novi namještaj. U zgradi Stare škole u Petrijevcima uređen je prostor koji koriste članice Hrvatske udruge žena Petrijevci i izvršena adaptacija prostora koji koriste članovi Udruge matice umirovljenika Petrijevci. Na zgradi NK „Omladinac“Petrijevci završeno je uređenje krovišta i unutarnjeg dijela zgrade, a na igralištu NK „Satnica“ obnovljene su kućice za pričuvne igrače i službene osobe. Završena je i zamjenska kuća za Velimira Kostelca koji će svoju dosadašnju kuću prepustiti Općini čime će se stvoriti preduvjeti za izgradnju novog modernog Dama kulture u Petrijevcima. Traje obnova crkve Sv. Katarine u Satnici, koju je Općina Petrijevci sufinancirala s 160.000,00 kuna u 2020. i 2021. godini. Puno je uloženo i u oba naša grolja.


-Kakva je situacija na planu razvoja malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i obrtništva?


Od samog početka rada općine razvoj gospodarstva bio je jedan od glavnih ciljeva što smo ostvarili formiranjem Gospodarske zone u Petrijevcima koju ćemo nakon što smo usvojili izmjene Prostornog plana proširiti uz obilaznicu pokraj mosta na Karašici, a za ovu namjenu odredili smo i dvije lokacije buduće zone u Satnici. Pomagali smo i poljoprivrednicima kroz različite programe potpore, a pripremamo i novi program potpora i uređenja poljskih putova i otresnica. U narednom razdoblju želimo se posvetiti i razvoju turizma, a izradit ćemo i program potpore za razvoj turizma.


-Koje mjere Općina poduzima na planu demografske obnove i društvene nadogradnje?


Prioritet nam je uvijek staviti čovjeka na prvo mjesto i sve odluke, potpore, investicije idu u smjeru kvalitetnijeg života svake skupine naših građana. Provodimo potpore roditeljima za novorođenu djecu: za prvo dijete 4.000, drugo 7.000, a treće i svako naredno dijete 10.000 kuna. Planiramo i uređenje potkrovlja zgrade vrtića kako bismo povećali broj djece u vrtiću gdje bismo organizirali jaslice za najmlađe. Pružamo punu potporu i financijsku pomoć OŠ Petrijevci za proširenje zgrade škole, kako bi sva djeca išla u jednu smjenu s produženim boravkom, sufinanciramo školsku kuhinju i besplatne obroke učenicima, troškove dvorane, nabavke nastavnih pomagala, besplatan prijevoz za srednjoškolce…


Svim studentima isplaćujemo 300 kuna potpore mjesečno s namjerom da se u narednim godinama poveća na 500 kuna, a pružamo i potporu mladim osobama u rješavanju stambenog pitanja s 10 posto potpore od troškova kupnje stambenog objekta ili rekonstrukcije postojećeg s najviše 30.000 kuna. Kod gradnje obiteljske kuće osobe mlađe od 40 godina oslobođene su plaćanja komunalnog doprinosa, umirovljenike podupiremo s božićnicama i uskrsnicama, a nismo zaboravili ni starije i nemoćne, te udruge i ustanove.


- Koje su ovdašnje najprepoznatljivije manifestacije?

Posebno su prepoznatljive „Petrijevačke žetvene svečanosti“ - najveća manifestacija kulturnog, amaterskog stvaralaštva s naglaskom na običaj žetve u Petrijevcima, ali i „Bruljenje kukuruza u Satnici“, Poklade, Dan Općine, Gužvarijada, Advent u Petrijevcima i Satnici, Božićni koncert i ostala događanja u suradnji s našim udrugama i ustanovama. Bez njih sami ne bismo mogli sve ovo organizirati i na taj način svi oni opravdavaju sredstva koja se ulažu u njihov rad.
Lidija Aničić

Poruka žiteljima Općine
"Mnoge projekte smo realizirali, neki su sad u realizaciji, pred nama je i realizacija već spomenutih projekata za naredno razdoblje pa molim sumještane za strpljenje i potporu u svim projektima i programima, a sigurno sve ovo što radimo i planiramo, možemo i ostvariti za bolje i ljepše sutra svih stanovnika Općine Petrijevci. Još jednom moram napomenuti da je moja životna vodilja da se «Dobro dobrim vraća» pa bih volio da se i drugi tako ponašaju, jer bi svima bilo bolje i lakše bismo ostvarili svoje planove što bi ukupno gledajući bilo i ljepše i bolje cijeloj zajednici!"
Budućnost puna novih planova i projekata
Govoreći o planovima za budućnost, načelnik Ivo Zelić najavljuje:"U narednom razdoblju završit će se odvodni sustav na kojeg želimo besplatno priključiti sve obiteljske kuće i gospodarske subjekte i tako riješiti problem zaštite okoliša. Biciklistička staza Petrijevci–Satnica završit će se do kraja srpnja 2021., zatim slijedi proširenje Gospodarske zone u Petrijevcima i uređenje donjeg toka Karašice s novim mostovima kod Sigeta i Satnice, te revitalizacija starog toka Karašice ispod Bregovite i Vjetrovite ulice. Započela je izrada projektnih dokumentacija za uređenje potkrovlja vrtića u Petrijevcima i dogradnje škole za jednosmjensku nastavu i produženi boravak. Slijedi i uređenje vatrogasnog spremišta u Petrijevcima i zgrade NK „Omladinac“ s dvije nove svlačionice, postavljane energetske ovojnice i nove vanjske fasade, te novog kosog krova na zgradi NK „Satnica“. Zatim želimo završiti postavljanje nove preostale javne rasvjete i niskonaponske mreže u Petrijevcima, izvršiti rekonstrukciju državne ceste D-34 (cesta u ulici Republike i Stjepana Radića u Petrijevcima) te rekonstrukciju lokalnih cesta, nogostupa, daljnjom izgradnjom društvene infrastrukture (Dom kulture, Etno kuće) i proširenje novog naselja u Petrijevcima. Završetkom ovih projekata uvjeren sam u još ljepši i kvalitetniji život naših sumještana."
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike