Mozaik
BROJ GLEDATELJA VEĆI NEGO U SJEVERNOJ AMERICI

Serije se najviše gledaju u Europi i Južnoj Americi
Objavljeno 17. travnja, 2021.
Sudeći po novoj Glance (Global Audience & Content Evolution) prezentaciji na MipTV-u, Europa i Južna Amerika prestigle su Sjevernu Ameriku u konzumaciji televizijskog programa. "Globalno, vidite da gledanost TV-a ostaje vrlo stabilna od 1982. godine. Razlika dolazi iz različitih regija", rekao je potpredsjednik Glancea, Frédéric Vaulpré, i dodao: "Ono što je iznenađujuće jest vidjeti da je sada u konzumaciji TV programa regija broj jedan Europa, a slijedi je Južna Amerika."


Prosječna dnevna globalna gledanost TV-a prošle je godine iznosila dva sata i 54 minute, prema istraživanju Glancea, koje bilježi prosječni šestominutni porast za 2019. godinu. Europa je bila regija s najvećim porastom, s prosječno 15 minuta dnevno, a Sjeverna Amerika prošle je godine zabilježila pad od osam minuta dnevne TV konzumacije. SAD je, međutim, u travnju 2020. zabilježio gledanost od deset posto, što se podudara s najranijim provođenjem pandemijskih mjera socijalnog distanciranja u cijeloj zemlji. "Damin gambit" igrao je ključnu ulogu u porastu TV konzumacije u Europi. Šahovska drama u kojoj glumi Anya-Taylor Joy bila je najgledanija Netflixova serija u Q4 na četiri najveća tržišta kontinenta (Velika Britanija, Španjolska, Njemačka i Italija). Ostale top TV serije koje su bile među najgledanijima su "The Crown", "How To Get Away With Murder" i "Emily In Paris".


Prema Avril Blondelot, direktorici uvida tvrtke Glance, spomenute su serije na mnogim tržištima prošle bolje od lokalnih produkcija. Iako su najbolje lokalne premijere na 32 najveća globalna teritorija pale za oko 18 posto, ocjene premijera najgledanijih serija na gotovo istim teritorijima porasle su za 97 posto u odnosu prema prethodnoj godini.


Ističući da su političke drame, policijske serije i eskapističke drame bile tri TV žanra koja su najbolje kotirala 2020., Blondelot je rekla da je "The Masked Singer", američka reality natjecateljska pjevačka serija, donio neočekivani uspjeh na tzv. neoznačenom žanrovskom teritoriju, jer je u pet od dvanaest zemalja imao najbolje otvaranje.


U međuvremenu, zastupljenost LGBTQ-a na TV-u opala je prvi put u pet godina, prema godišnjem izvješću LGBTQ-ove zagovaračke organizacije GLAAD. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike