Magazin
YLVA JOHANSSON

Žrtve smo dužni zaštititi, a počinitelje privesti pravdi
Objavljeno 17. travnja, 2021.
POVJERENICA ZA UNUTARNJE POSLOVE EUROPSKE KOMISIJE

Europska komisija predstavila je novu strategiju za suzbijanje trgovine ljudima (2021. - 2025.), usmjerenu na sprječavanje kriminala, privođenje trgovaca ljudima pravdi te zaštitu i osnaživanje žrtava. Od 2017. do 2018. u Europskoj uniji bilo je više od 14.000 registriranih žrtava. Procjenjuje se da na globalnoj razini trgovci ljudima u jednoj godini ostvare dobit od 29,4 milijarde eura. S obzirom na to da se ne očekuje pad potražnje za iskorištavanjem, da krijumčari svoje aktivnosti prebacuju na internet, i da će pandemija vjerojatno stvoriti uvjete za povećano iskorištavanje, EK strategijom utvrđuju se mjere za snažniji odgovor EU-a i država članica.

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas u povodu toga izjavio je:

- Borba protiv trgovine ljudima dio je našeg rada na izgradnji Europe koja štiti. Trgovci ljudima iskorištavaju njihovu ranjivost. Predstavljenom strategijom zauzimamo trojni pristup, odnosno kombinacijom zakonodavstva, politike te operativne potpore i financiranja nastojimo smanjiti potražnju, prekinuti kriminalne aktivnosti i osnažiti žrtve tog gnusnog kaznenog djela.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson također je upozorila na situaciju s trgovinom ljudima koja devastira demokratska društva:

- Trgovina ljudima zločin je koji ne bi smio postojati u našim društvima. Međutim, kriminalci i dalje trguju žrtvama, uglavnom ženama i djecom, prije svega u svrhu seksualnog iskorištavanja. Žrtve smo dužni zaštititi, a počinitelje koji s ljudima postupaju kao s robom moramo privesti pravdi. Provjerit ćemo jesu li postojeća pravila još uvijek svrhovita te ćemo procijeniti mogućnost kriminalizacije korištenja usluga koje pružaju iskorištavane žrtve trgovine ljudima.

Strategija se temelji na sveobuhvatnom pravnom i političkom okviru EU-a za suzbijanje trgovine ljudima, kojemu je ishodište Direktiva o suzbijanju trgovine ljudima. Promicanje međunarodne suradnje jedna je od najvažnijih stavki:

- S obzirom na to da polovinu žrtava identificiranih u EU-u čine državljani zemalja izvan EU-a, suradnja s međunarodnim partnerima ključna je za rješavanje problema trgovine ljudima. EU će se koristiti nizom instrumenata vanjske politike i operativnom suradnjom kako bi pomogao u borbi protiv trgovine ljudima u zemljama podrijetla i tranzita, između ostaloga i posebnim dijalozima o ljudskim pravima i sigurnosti, pojačanom suradnjom s Vijećem Europe te redovitom i ciljanom komunikacijom, djelovanjem i razmjenom informacija s delegacijama EU-a u partnerskim zemljama. Osim toga, budući akcijski plan za borbu protiv krijumčarenja migranata omogućit će da se trgovce ljudima spriječi u dovođenju žrtava u Europu radi iskorištavanja. (EK/DJ)
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike