Sport
SPORT I POLITIKA

Sabor je daleko, ali kreće borba za lokalne pozicije
Objavljeno 16. travnja, 2021.

Nije rijetkost da nakon sportske karijere počinje ona politička. Ima primjera u Hrvatskoj, a i u svijetu, da se sportaši na zalasku ili nakon svojih uspješnih karijera posvećuju politici. Glad za nadmetanjem i pobjedama, želja za promjenama i poboljšanjem životnih prlika u svom okruženju ili nešto treće - politika ima moć koja snažno privlači...


U hrvatskim su saborskim klupama sjedili, neki vrlo rijetko, neki malo češće, ali bili su "sabornici" - rukometni trener Lino Červar, kuglačica Biserka Perman, majstor borilačkih vještina Mirko Cro Cop Filipović, vaterpolist Perica Bukić, košarkaš Franjo Arapović, košarkašica Danira Nakić Bilić... Nekima je Sabor još vrlo daleko, ali su aktivni i žele nešto mjenjati na lokalnoj razini.


U Slavoniji i Baranji ima primjera gdje su sportaši uzeli stvar u svoje ruke i preuzeli, recimo, mjesto gradonačelnika dok su još bili aktivni na sportskom terenu. Josip Budimir imao je jak tempo, vikendima predvodio napad nogometnog trećeligaša Kutjeva, a tijekom tjedna vodio grad Kutjevo kao gradonačelnik. Ritam je bio žestok, pa se više posvetio gradonačelničkim dužnostima, ali još je u momčadi Kutjeva.


Uskoro će lokalni izbori, Budimir će se ponovno kandidirati, a na listama u raznim mjestima pojavljuju se ljudi koje dobro znamo sa sportskih terena.


Na čelo svoga mjesta želi bivša hrvatska košarkaška reprezentativka Jelena Ivezić, a i nekadašna sjajna hrvatska veslačka reprezentativka Mirna Rajle Brođanac ima političkih ambicija.


Jelena Ivezić je kandidatkinja HDZ-a za načelnicu Općine Oriovac. Oni koji je poznaju kažu kako ta ambicija nije iznenađenje, jer je već dugo aktivna u politici i vjerna najjačoj hrvatskoj političkoj stranci. Dugogodišnja je članica HDZ-a, članica Županijske skupštine, bila je predsjednica temeljnog ogranka, a sad je zamjenica predsjednika općinske organizacije. Sad je želja i korak dalje zasjesti u fotelju načelnika Oriovca, jer kaže kako njezino mjesto može mnogo bolje funkcionirati nego sad.


- Vidim puno prostora za napredak u svim poljima i želim preuzeti odgovornost i s ljudima s kojima sam se okružila pokazati da se može bolje. Oriovac može i zaslužuje bolje, a moji suradnici i ja mogli bismo ostvariti to bolje - kaže Ivezić, iza koje je uspješna inozemna košarkaška karijera, kao kapetanica predvodila je hrvatsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., a sad je jedna od stožernih igračica premijerligaša Plamen Požege. Ta uporna i sjajna sportašica sad ima novi cilj, ne odlazak u neki jak inozemni klub, nego ostanak u svom Oriovcu i preuzimanje mjesta prvog čovjeka općine. Ako postane načelnica, i dalje će biti aktivna na košarkaškom parketu, jer svojom kvalitetom i iskustvom itekako može pomoći bilo kojoj ekipi u Hrvatskoj.


Mirna Rajle Brođanac nekada je oduševljavala u lakom samcu, gdje je bila brza i neuhvatljiva konkurenciji na vodi, a sad bi voljela svoje sugrađane oduševiti kao dogradonačelnica Osijeka. Početkom ove godine aktivirala se i uključila u rad Veslačkog kluba Iktus, a sad se želi uključiti i u rad Grada.
Sport i politika svako se malo isprepleću, a na predstojećim, svibanjskim lokalnim izborima birači će odlučiti je li sportašima mjesto samo u sportu ili su rado viđeni i na nekim političkim pozicijama. I. Liović
I Emir Spahić bori se za Gradsko vijeće
Kako se lokalni izbori bliže, ima sve više zanimljivih, ali i bizarnih priča. Jedna od zanimljivijih stiže iz Dubrovnika. Nekadašnji nogometni reprezentativac i kapetan Bosne i Hercegovine, rođeni Dubrovčanin Emir Spahić, također će se natjecati na predstojećim izborima. Dubrovačka DUSTRA, na čelu koje je gradski vijećnik i predsjednik Uprave Luke Dubrovnik Željko Raguž, okupila je zanimljivo društvo, a jedan od kandidata na listi je Spahić, koji se nadmeće za ulazak u Gradsko vijeće.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike