Svijet

Moskva obećala protusankcije SAD-u, pozvala veleposlanika
Objavljeno 16. travnja, 2021.

MOSKVA - Sjedinjene Države "neće izbjeći" recipročne sankckije kojima će Rusija uzvratiti na američke sankcije donesene ranije u četvrtak, poručila je Moskva i pozvala američkog veleposlanika na "teške razgovore".

"Sjedinjene Države nisu spremne prihvatiti objektivnu stvarnost multipolarnog svijeta u kojem nema američke hegemonije (...)  Na takvo agresivno ponašanje dobit će odgovor. Neizbježiv je odgovor sankcijama", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

"Washington mora shvatiti da će platiti cijenu srozavanja bilateralnih odnosa. Odgovornost će biti potpuno sa SAD-u", dodala je.

Zaharova je objavila da je američki veleposlanik u Moskvi John Sullivan pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova "na razgovor koji će za američku stranu biti težak".

Američka vlada pokrenula je u četvrtak diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora, držeći Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima i upletanja u američke predsjedničke izbore 2020.

Washington je najavio protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a te sankcije za više organizacija i pojedinaca

Sankcije se odnose i na ruski suvereni dug zabranom američkim financijskim ustanovama da ga otkupljuju nakon 14. lipnja, te na šest ruskih tehnoloških tvrtki optuženih za podršku kibernetičkim potezima ruskih obavještajaca.

Upitan ranije u četvrtak o sankcijama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da one ne idu u prilog "organizaciji samita između predsjednika Joea Bidena i Vladimira Putina,  a što je predložio  Washington".

"U telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Joe Biden izrazio je želju za normalizacijom rusko-američkih odnosa. Potez njegove administracije svjedoči suprotno", rekla je Zaharova.

Od ulaska novog američkog predsjednika u Bijelu kuću odnosi Moskve i Washingtona su se velikom brzinom pogoršali.

Ruski veleposlanik u SAD-u povučen je otkako je Joe Biden u jednom intervjuu na novinarsko pitanje je li Putin "ubojica" odgovorio potvrdno.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana