Novosti
BERBA RAJČICA U BELJSKOM STAKLENIKU

Od početka travnja ubrano je više od 150 tona rajčica
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Brza distribucija do trgovačkih lanaca ‘’adut’’ je beljskih povrtlara

Svake godine početkom travnja kreće prva berba rajčica u stakleniku u Mitrovcu, pa su prve zrele rajčice iz Belja već stigle na tržište diljem Hrvatske.

U stakleniku veličine 4,5 hektara, što je površina osam nogometnih igrališta, rajčica je zasađena u siječnju, a brat će se do kraja studenoga. O tri vrste rajčica koje se uzgajaju u stakleniku brine se 49 radnika koji ih beru u punoj zrelosti, pa na stolove potrošača dolaze upravo ubrane u vrtu. Sve se obavlja ručno, a svaki radnik ima svoja kolica i pečate kako bi se mogla pratiti sljedivost. Tijekom berbe radnici svakoga tjedna obave po dva kruga u stakleniku. U prosjeku dnevno oberu po 20-ak tona crvenih plodova.

Zbog kvalitete plodova i distribucije na prodajna mjesta, rajčica se bere minimalno četiri dana u tjednu i odmah nakon berbe slijedi otprema. Upravo brza distribucija od staklenika do trgovačkih lanaca zrelih i sočnih plodova jedan su od ‘‘aduta‘‘ beljskih povrtlara. Kako ističe Robert Marković, direktor staklenika Mitrovac, od početka travnja ubrano je više od 150 tona domaćih rajčica koje su odmah nakon berbe otpremljene u trgovačke centre.

- Svaka naša biljka godišnje rodi oko 20 kilograma zrelih plodova, ali traži mnogo brige i sunca, pa je zato lokacija u Mitrovcu posebno pogodna za uzgoj rajčice - kaže. S obzirom na to da cjelokupna povrtlarska proizvodnja u Hrvatskoj, pa tako i proizvodnja rajčice, ne zadovoljava domaće potrebe, oko 30 % rajčica na tržište dolazi iz uvoza. No, domaće rajčice su, za razliku od uvoznih, ukusne i sočne, i na tržište dolaze kroz kratke lance opskrbe, čime zadržavaju svoju kvalitetu i nutritivne vrijednosti.

- Proizvodnja u staklenicima jedini je način cjelogodišnje proizvodnje povrća kojom se zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva. U stakleniku Belja plus godišnje proizvedemo 2800 tona rajčica koje se plasiraju na hrvatsko tržište. U uzgoju rajčica primjenjuje se isključivo biološka zaštita, bez ikakvog korištenja pesticida, a za oplodnju biljaka zaduženi su bumbari. Svake godine prilikom odabira sortimenta posebno pazimo na sočnost i okus domaće rajčice Belje. Staklenik zimi zagrijavamo toplinskom energijom koju proizvodi bioplinska elektrana, pa je cijeli poljoprivredni kompleks Mitrovac međusobno povezan te osim staklenika i bioplinske eketrane, obuhvaća i farmu s 4000 mliječnih krava - objašnjava Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus. Važno je istaknuti kako Belje plus ove sezone u ponudi ima dva tipa domaćih rajčica koje su dostupne diljem Hrvatske u prepoznatljivim pakiranjima te minirajčicu u pojedinačnom pakiranju od 250 grama, koje će, za sada, biti dostupno na lokalnom tržištu i u trgovinama Belja, u Osijeku i Belom Manastiru.

Ivica Getto

Staklenik Belja najveći u Hrvatskoj
Podsjetimo, Belje je u siječnju 2014. godine prvi put predstavilo investiciju na lokaciji Mitrovac, koja se sastoji od farme mliječnih krava, bioplinske elektrane i staklenika za uzgoj rajčice, ukupne vrijednosti 220 milijuna kuna, od čega je u gradnju i opremanje staklenika uloženo 78 milijuna kuna. Podignut je u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke NETAFIM, jedne od vodećih u svijetu što se ove tehnologije tiče, dok su na izvođenju radova i montaži angažirane brojne hrvatske tvrtke. Cijeli kompleks Mitrovac primjer je održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene bioplinskom postrojenju. Proizvodni proces je hidroponskog tipa, što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Biljke su oplođivane uvođenjem bumbara u staklenik, koji je jedan od najvećih u Hrvatskoj.
Možda ste propustili...

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama