Svijet
RASPRAVA O NAVODNOM “NON-PAPERU” SLOVENSKOG PREMIJERA

Janša na udaru zbog podjele BiH
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Navodni "non-paper" slovenskog premijera Janeza Janše o rješenju za BiH, odnosno "podjeli zapadnog Balkana po etničkim linijama" izazvao je brojne polemike, koje su se pojačale nakon što je portal "Necenzurirano" objavio njegov navodni sadržaj. "Dokument doista postoji, ima naslov ‘Zapadni Balkan – put naprijed‘, a prema našim ga je informacijama u veljači dobio kabinet predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, ali ne diplomatskom poštom", tvrde na tom portalu.

Sadržaj na engleskom, bez zaglavlja i potpisa, prenijeli su brojni slovenski mediji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće ni Europska komisija te da je postojanje tzv. Janšina non-papera demantirao i sam slovenski premijer. Nije poznato tko ga je pisao, a neimenovani izvori tvrde da nije nastao u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova, nego u Budimpešti. "U briselskim se diplomatskim krugovima o njemu govori kao o ‘slovenskom‘ jer je premijerov kabinet navodno sudjelovao u njegovu slanju na različite adrese", navode.

"Na Kosovu se 95 % stanovništva želi ujediniti s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije i Kosova praktično ne postoji, a srpski dio Kosova dobio bi poseban status - po uzoru na Južni Tirol. Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije", tvrde mediji da piše u "Janšinu non-paperu".

"Hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH (opet po uzoru na Južni Tirol). To bi Bošnjacima dalo nezavisno funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali hoće li se pridružiti EU-u ili budućnosti izvan EU-a (slijedeći primjer Turske)", kažu navodno autori "non-papera", uz zaključak da bi to ubrzalo pregovore o članstvu u EU-u i NATO-u. I.Bošnjak/H
EU NE ZAGOVARA PODJELU BIH
U strukturama Europske unije ne postoji nikakva osovina koja bi zagovarala raspad Bosne i Hercegovine a svi, pa tako i Hrvatska, žele pomoći da se ta zemlja što prije integrira u Uniju, kazao je u četvrtak u Sarajevu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Movinarima je kazao kako je s dužnosnicima BiH razgovarao i o “non paperu” kojega je Hrvatska ranije poslala Vijeću za vanjske poslove EU s ciljem ubrzanja europskih integracija BiH.
Najčitanije iz rubrike