Regija
POSLJEDNJA SJEDNICA OVOGA SAZIVA GV-A

Komunalni doprinos Grad subvencionira do 90 posto
Objavljeno 16. travnja, 2021.
Subvencija se odnosi na najviše 700 m3 stambenog prostora, a gradonačelnik ju je predstavio kao novu demografsku mjeru

ĐAKOVO - Neočekivano, gotovo bez ikakve rasprave, no uz brojne zahvale na suradnji u četiri prošle godine rada (prvi ju je na početku izrekao predsjedajući Pavo Cindrić), protekla je posljednja sjednica Gradskog vijeća Đakova u ovom sazivu, održana preksinoć u e-izdanju.

Nakratko je tek "zatalasalo" kada su obje vijećnice HNS-a napustile sjednicu na njezinu početku, a nakon što nije prošao prijedlog jedne od njih, Ankice Mandić, da se s dnevnog reda skinu točke o 5. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja i 3. izmjenama i dopunama GUP-a Grada Đakova, jer nije, rekla je, korektno da se na posljednjoj sjednici u ovom sazivu donose odluke koje će provoditi neko novo vijeće i neki novi gradonačelnik, neovisno o tome tko će to biti. No, zato je glatko prošao Prijedlog Odluke o subvencioniranju komunalnog doprinosa (KD) mladima, koju je gradonačelnik Marin Mandarić predstavio kao još jednu demografsku mjeru Grada.

- Pravo na ovu subvenciju imaju građani koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 45 godina te čiji bračni/izvanbračni drug, životni partner, nema stan/kuću, odnosno ima kuću koja je u takvom stanju uporabljivosti da ne postoje higijenski/tehnički uvjeti za život. Pravo na subvenciju imaju građani koji imaju prebivalište na području grada Đakova, ili se obvežu prijaviti prebivalište na njegovu području u roku do tri godine po izvršenosti rješenja o KD-u, kao i oni koji nakon izvršenosti rješenja podnesu zahtjev gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti - kazao je Mandarić. Subvencija KD-a, za koju je Grad predvidio 200.000 kuna, odnosi se na najviše 700 četvornih metara stambenog prostora.

- Ostvaruje se u postotku prema Rješenjem utvrđenoj obvezi plaćanja KD-a najviše do 700 kvadrata, na način da 20 posto ostvaruju svi, bez obzira na broj članova kućanstva, a za svako sljedeće dijete dodaju se dodatni postotci - pojasnio je gradonačelnik. Za jedno dijete u kućanstvu to je dodatnih 10 posto, za drugo dijete 15, za treće 20, a za četvrto 25 posto.

- Zaključno, subvencija može najviše iznositi 90 posto utvrđenog iznosa KD-a do 700 kvadrata - ističe Mandarić.

Ako se poveća broj djece u kućanstvu nakon korištenja prava na subvenciju i nije iskorišten maksimum od 90 posto subvencije, može se podnijeti zahtjev za jednokratnu isplatu postotka subvencije po osnovi povećanja broja djece u kućanstvu.

- U isti položaj time stavljamo i one s djecom, i one koji će ih naknadno dobiti - kazao je Mandarić. Pravo na ovu subvenciju samac, (izvan)bračni drugovi i životni partneri mogu koristiti samo jednom. Obvezu vraćanja primljene subvencije imaju oni koji nisu prijavili prebivalište na području grada Đakova u roku od tri godine od izvršnosti rješenja o komunalnom doprinosu.

Na upit Danka Kočiša (SDP) je li on platio KD i koliko, Mandarić je odgovorio da jest, u roku od 15 dana, nešto više do 16.000 kuna. Subvencioniranje KD-a na njega se ne odnosi.

Suzana Župan

Način plaćanja uz mjeru subvencije
Vijećnika HDZ-a Josipa Tomičića zanimao je način plaćanja komunalnog doprinosa uz mjeru subvencije. “Nakon što Grad nekome ispostavi rješenje o komunalnom doprinosu, on se javlja u gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti. Dvije su opcije. Doprinos se mora naplatiti u roku petnaest dana, ako se korisnik javi prvih dana, platit će razliku, a ako bi netko ipak platio komunalni doprinos i “promašio” tih 15 dana i javio za se za, primjerice, mjesec-dva, njemu će se ta naknada isplatiti”, odgovoreno je na Tomičićev upit.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike