TvObzor
OPSTANAK

Druga sezona dokumentarnog serijala Dubravka Merlića
Objavljeno 16. travnja, 2021.

U drugoj sezoni dokumentarne serije “Opstanak” autorska ekipa predvođena Dubravkom Merlićem istražuje i analizira poteškoće i zastoje u kojima se nalazi hrvatsko gospodarstvo te pokušava ponuditi rješenja koja bi pomogla Hrvatskoj da dostigne gospodarske standarde razvijenijih zemlja Europske unije.

Sadašnji trenutak hrvatskog gospodarstva obilježava ključno pitanje: zašto je Hrvatska - nekada treća najrazvijenija država istočne i jugoistočne Europe, odmah iza Češke i Slovenije - u međuvremenu relativno zaostala za svima te se zajedno s Bugarskom nalazi na dnu Europske unije. Jesu li uzroci svih gospodarskih poteškoća objašnjivi isključivo posljedicama rata i privatizacijom, ili ima i drugih razloga koje treba uzeti u obzir? U šest epizoda donosimo svjedočenja poduzetnika, djelatnika i analitičara koji pokušavaju objasniti stanje u poljoprivredi, energetici i turizmu. Uz to, Opstanak istražuje potencijale industrije u Hrvatskoj, kašnjenje u digitalizaciji te ulogu države u ekonomiji. U zaključnoj, šestoj epizodi, pokušava predložiti poteze koji bi Hrvatsku pokrenuli s mjesta.

U prvoj epizodi, koja je na rasporedu 19. travnja, u 20.10 sati, na HRT-u 2, odlazimo u prošlost. Naime, krajem 80-ih godina prošloga stoljeća Hrvatska je ekonomski bila među tri najrazvijenije socijalističke države - ispred nje bile su samo Češka i Slovenija. No, prelazak iz socijalizma u demokraciju i kapitalizam donio je nove okolnosti u kojima Hrvatska nije uspjela zadržati mjesto među vodećim ekonomijama. Kako se dogodilo da Hrvatska nakon trideset godina tavori na začelju Europske unije?

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike