Novosti
USPJEŠNI PREGOVORI S VELEDROGERIJAMA

Dogovoren otplatni plan duga od 6,5 milijardi kuna
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Dogovoreni mjesečni transferi u iduća tri mjeseca i dodatna financijska injekcija

Nakon više pregovora Vlada i veledrogerije postigle su dogovor o rješavanju duga za isporučene, a neplaćene lijekove.


Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako su s veledrogerijama dogovorili otplatni plan do kraja godine za dug od 6,5 milijardi kuna. Zbog tog su duga veledrogerije, podsjetimo, krajem ožujka ograničile opskrbu bolnica lijekovima.


"Jedino zajedno možemo rješavati ove velike izazove koji su već desetljećima među nama, međutim, ova COVID kriza doista ih je naglasila do velikih razmjera", rekao je Beroš nakon sastanka u srijedu. "Dogovorili smo određeni otplatni plan do kraja godine i financijske injekcije", izvijestio je ministar zdravstva te zahvalio svim dionicima tog procesa na razumijevanju. Između ostalog, rekao je kako je dogovor rezultat zajedničkog pristupa u rješavanju te problematike, s kratkoročnim ciljem da se riješi trenutna situacija. "Svi skupa smo suglasni da je naš dugoročni cilj provesti reformu zdravstvenog sustava, kako na prihodnom tako i na rashodnom planu, kako bi zdravstveni sustav ubuduće bio financijski održiv‘‘, istaknuo je Beroš i poručio da se ne boji tih izazova.
Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana. "U iduća tri mjeseca, četvrti, peti i šesti mjesec, učinit ćemo transfere prema HZZO-u, odnosno Ministarstvu zdravstva, kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima", rekao je te pojasnio da će te transfere učiniti u okviru preraspodjele državnog proračuna. Mjesečni iznosi bit će 600 milijuna kuna za bolnice i 300 milijuna kuna za ljekarne. U lipnju računaju na rebalans proračuna i dodatnu injekciju za ljekarne i bolnice, koje će rokove plaćanja svesti na 180 dana, a ljekarne na 120 dana. Dodao je kako će se u lipnju obaviti jednokratna isplata od 135 milijuna kuna ljekarnama i 760 milijuna kuna bolnicama te od onda do kraja godine održavati rokovi plaćanja. "To je dinamika i ročnost koju ćemo nastojati i hoćemo održati do kraja godine", poručio je Marić.


Hina/D.Pav.
DIANA PERCAČ: DOGOVORENI ROKOVI SU NAM PRIHVATLJIVI
Ministar financija očekuje da će se napraviti i određeni reformski iskorak koji će značiti suzbijanje daljnjeg kumuliranja obveza, što znači da je korak nakon toga, objasnio je Zdravko Marić, svođenje svih rokova plaćanja preostalog duga unutar zakonskog roka od 60 dana. Predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač zahvalila je ministrima što su pronašli novac za otplatu dugova. Izrazila je žaljenje što je došlo do situacije da su neki pacijenti ostali bez lijekova. U razgovoru za Hinu Percač je objasnila kako će do kraja godine ljekarne redovito dobivati ono što im HZZO svaki mjesec doznačuje, a bolnice iznose koji neće dopuštati daljnji rast duga. "To jesu rokovi izvan ugovornih i zakonom definiranih, ali su, s obzirom na cijelu situaciju, prihvatljivi za nas kao veledrogerije, a vjerujem i za naše dobavljače i proizvođače lijekova", istaknula je.
Možda ste propustili...