Novosti
UBRZAVANJE CIJEPLJENJA GRAĐANA UNIJE

Hitna isporuka još 50 milijuna doza Pfizerova cjepiva EU-u
Objavljeno 15. travnja, 2021.
U Hrvatskoj ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi povezan s AstraZenecom

Europska komisija postigla je dogovor s BioNTech/Pfizerom o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesečju, umjesto u četvrtom.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će isporuka tih 50 milijuna doza cjepiva početi ovoga mjeseca. S tim ubrzavanjem isporuke BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesječju isporučiti ukupno 250 miljuna doza cjepiva, a tih 50 milijuna doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika. Podsjetimo kako je premijer Andrej Plenković najavio da bi Hrvatska do početka ljeta trebala dobiti dodatnih 747.000 doza Pfizerova cjepiva, čime će se kompenzirati nedostatak cjepiva zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece.

Bez vektorskih cjepiva

Europska komisija objavila je i da će se ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničkog RNA, "novu tehnologiju, koja je dokazala svoju vrijednost", te da više neće kupovati vektorska cjepiva. Vektorska cjepiva sada proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson, a na bazi glasničkog RNA (mRNA) cjepiva su kompanija BioNTech/Phizer, Moderna i CureVac, čije cjepivo još nije odobreno u EU-u. Predsjednica Komisije rekla je da je do sada Europskoj uniji isporučeno ukupno 126 milijuna doza cjepiva i da je 100 milijuna doza već primijenjeno, a 27 milijuna ljudi primilo je dvije doze. "Što prije dostignemo naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Europskoj uniji, imamo veće izglede za obuzdavanje virusa", kaže predsjednica Komisije.


Kako je obrazložio njemački demokršćanski zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese, najveća prednost cjepiva na bazi glasničkog RNA je što se mogu brže prilagođavati na nove varijante virusa. Cjepiva na bazi glasničkog RNA sadržavaju "upute" za stvaranje proteinskog šiljka virusa koji prouzročuje COVID-19 "upakirane" u lipid. Na temelju tih "uputa" same tjelesne stanice mogu proizvesti taj protein, jedinstven za taj koronavirus. Čovjekov imunosni sustav prepoznaje da taj jedinstveni protein ne bi trebao biti u tijelu i reagira prirodnom obranom od zaraze COVID-om stvaranjem antitijela. Virusna vektorska cjepiva sadržavaju oslabljeni i bezopasni virus koji prenosi genske informacije o stvaranju proteinskih šiljaka koranavirusa.


"Vektorska cjepiva Johnson&Johnson i AstraZeneca dobra su cjepiva i trebamo ih koristiti kako bismo pandemiju stavili pod nadzor do ljeta..., ali budućnost pripada cjepivima na bazi glasničkog RNA, koja su očito učinkovitija od vektorskih i čini se da imaju manje nuspojava", rekao je Liese, liječnik po struci, koji je u Europskoj pučkoj stranci zadužen za zdravstvo.
Obveza za liječnike

Povjerenje stanovnika u cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona narušeno je rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi. Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da postoji povezanost tih slučajeva s cjepivom AstraZenece, no i dalje smatra kako su koristi od tog cjepiva veće od rizika nuspojava. Britansko-švedska tvrtka i prije je kasnila s isporukom dogovorene količine cjepiva, zbog čega EU zaostaje za SAD-om i Velikom Britanijom u cijepljenju svog stanovništva. U ponedjeljak je uvođenje svog cjepiva protiv COVID-19 u EU-u odgodio i Johnson&Johnson, nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja tim cjepivom, također zbog slučajeva zgrušavanja krvi.


U Hrvatsku je do sada stiglo 819.990 doza cjepiva, aplicirane su 605.423 doze, ili 76,8 posto distribuiranih 788.225 doza.


Aplicirano je više od 190.000 doza AstraZenece i nije uočen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom, istaknuo je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš. Obuhvat cijepljenjem veći od prosječnih 12,1 posto postignut je u dobnim skupinama od 60 godina i više, a najveći u dobnoj skupini iznad 80 godina, među kojima je više od 44 posto građana primilo prvu ili obje doze cjepiva. Regionalno najveći obuhvat prvom dozom ima Primorsko-goranska županija (13,7 posto), a drugom dozom Sisačko-moslavačka županija (5,3 posto). Dosad je prijavljeno 2393 sumnji na nuspojave cjepiva.
Prema uputama Ministarstva zdravstva, svi liječnici obiteljske medicine obvezni su sudjelovati u cijepljenju na posebno organiziranim punktovima te cijepiti nepokretne i teško pokretne pacijente u njihovu domu ili u okviru organiziranih mobilnih timova.


Dijana Pavlović/H
U 24 SATA U BOLNICAMA 230 NOVIH PACIJENATA
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da broj novooboljelih od COVID-19 i dalje raste, u 24 sata u bolnice je primljeno 230 novih pacijenata, a 72 posto novooboljelih ne dolazi iz skupine osoba u samoizolaciji. "Udio novozaraženih među testiranima je 28,13 posto", rekao je Beroš. I dalje bilježimo rast broja novozaraženih, hospitaliziranih i bolesnika na respiratoru te pad prosječne dobi oboljelih. Raste pritisak na bolnički sustav, popunjenost bolničkih kapaciteta za bolesnike s COVID-19 trenutno je 64 posto, a 70 posto je popunjenost jedinica intenzivnog liječenja. Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako je Stožer od posljednje sjednice Vlade donio pet odluka na prijedlog županijskih stožera, koje su stupile na snagu 12. i 13. travnja. Strože mjere u odnosu prema nacionalnoj razini donesene su za Zagrebačku, Osječko-baranjsku, Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Božinović je izvijestio da je u tjedan dana obavljeno 15.897 nadzora te izdano 14 prekršajnih naloga, 22 obavijesti o počinjenju prekršaja i podnesena su četiri optužna prijedloga. Policija je utvrdila 157 kršenja samoizolacije. Evidentairana su i dva kaznena djela prenošenja zarazne bolesti.
NABAVA 15.000 DOZA LIJEKA REMDESIVIR
Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) s tvrtkom Gilead Sciences, kojim se omogućava naručivanje tog lijeka u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja. Planirana količine lijeka koju je potrebno osigurati za ovo tromjesečno razdoblje iznosi prosječno 15.000 doza s cijenom lijeka od 2625 kuna po dozi (bez PDV-a), odnosno u ukupnom iznosu od 39.375.000 kuna (bez PDV-a), odnosno 41.343.750 kuna s PDV-om. "Zbog trenutne epidemiološke situacije struka je iskazala potrebe za dodatnim količinama lijeka. Ovaj ugovor omogućit će naručivanje lijeka remdesivir, koji nije komercijalno dostupan na tržištu, i jedina je mogućnost nabave lijeka za liječenje oboljelih od težih oblika bolesti COVID-19", naveo je ministar zdravstva.
cilj
NAMJERA JE ŠTO PRIJE CIJEPITI 70 % GRAĐANA
Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar