Svijet
MIJENJAJU PRAVILA

Danska odustaje od AstraZenece
Objavljeno 15. travnja, 2021.
Danska će potpuno prestati s primjenom cjepiva AstraZenece protiv COVID-19 zbog moguće uzročno-posljedične veze između tog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka. Danska je također stavila "na čekanje" i cjepivo proizvođača Johnson&Johnson zbog istog razloga. Zbog odluke o prestanku korištenja AstraZenecina cjepiva program cijepljenja u Danskoj kasnit će nekoliko tjedana, javila je televizija TV 2.

Europska agencija za lijekove (EMA) prošlog je tjedna objavila da je utvrđena moguća veza između spomenutog cjepiva i stvaranja krvnih ugrušaka u rijetkim slučajevima, ali da je rizik umiranja od COVID-a daleko veći nego rizik od umiranja zbog rijetkih nuspojava lijeka.

Švedska zdravstvena agencija objavila je u srijedu da će odgoditi početak cijepljenja Johnson&Johnsonovim cjepivom nakon izvješća o rijetkim krvnim ugrušcima sličnima onima prijavljenim za AstraZenecovo cjepivo. Zdravstvena agencija u izjavi navodi da neće početi cijepljenje i da će čekati nalaze EMA-e o tom cjepivu najavljene za idući tjedan. Cjepivo još nije primijenjeno u Švedskoj, iako je prva serija od 31.000 doza stigla u zemlju. Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su pauziranje u uporabi cjepiva Johnson&Johnson (J&J) nakon što je šest primatelja razvilo rijedak poremećaj koji uključuje krvne ugruške.

Nakon toga je Johnson&Johnson rekao da odgađa uvođenje cjepiva u Europi. "Sada tražimo analizu EMA-e, kao i informacije iz Sjedinjenih Država, prije nego što razmotrimo preporuke u Švedskoj", rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell. "Do tada je preporuka ne upotrebljavati cjepivo."

Cjepivo Johnson&Johnson u Francuskoj će se, pak, davati samo starijima od 55 godina, kao što je s AstraZenecom, u koje francuska vlada i dalje ima povjerenje, javlja u srijedu AFP. Upotreba cjepiva proizvođača Johnson&Johnson prekinuta je i u Južnoafričkoj Republici. H
Najčitanije iz rubrike