Regija
NAJVEĆI PROJEKT U POVIJESTI PITOMAČE

Gradi se aglomeracija
vrijedna 262 milijuna kn
Objavljeno 14. travnja, 2021.
PITOMAČA

U Centru za kulturu održana je početna konferencija projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Pitomača" koji obuhvaća naselja Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, Otrovanec te Stari Gradac. Vrijednost projekta iznosi 262 milijuna kuna, a najveći udio sufinanciran je sredstvima EU-a u iznosu od 149 milijuna kuna, dok će ostali iznos prihvatljivih troškova biti sufinanciran nacionalnim sredstvima sa 60 milijuna kuna. Nositelj projekta je tvrtka Virkom, a obuhvaća radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanja otpadnih voda. U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sve nazočne pozdravio je državni tajnik Mario Šiljeg.

- Ovim projektom ujednačavamo standarde u RH u smislu vodokomunalne usluge, što znači da dižemo prosjek priključenosti na sustav javne odvodnje i na sustav javne vodoopskrbe na više od 80 posto priključenih stanovnika. Ministarstvo kroz reformu vodokomunalnog sektora želi od razlomljenog vodokomunalnog sektora s više od 160 društava koja isporučuju vodu u RH imati 40 efikasnih i održivih uslužnih područja koji će biti kadri provoditi ovakve složene projekte – naglasio je Šiljeg. Zanimljive podatke i vrijednosti izražene u postotcima iznio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Zahvaljujući ulaganjima i prije svega projektima aglomeracije uz velike potpore europskih nepovratnih sredstava, mi smo s nekih 50 posto priključenosti na javne sustave odvodnje uspjeli sada doći na oko 55 posto. Što se tiče općine Pitomača, ovdje ćemo imati 85 posto upravo zahvaljujući velikom EU projektu, a vrijednost je velika jer se radi 65 kilometara kanalizacije. Novim ugovorom za izgradnju pročišćivača otpadnih voda vrijednog 44 milijuna kuna moći ćemo preko drugog stupnja prerade otpadnih voda zbrinuti devet tisuća stanovnika – zaključio je Đuroković. V.G.
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike