Regija
DO GOSTIJU UZ POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MJERA

Na kulinarske radionice u
Baranji dolazi se i iz Istre
Objavljeno 14. travnja, 2021.
BELI MANASTIR

Svjesni su baranjski turistički djelatnici da je pandemija koronavirusa učinila svoje.

Broj dolazaka i noćenja domaćih, ali prije svega stranih gostiju, maksimalno se srozao, premda se uoči prvog i drugog lockdowna činilo kako će biti drugačije. No, kada se pokazalo kako s COVID-om nema šale, Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, tvrdio je kako je kraj između Dunava, Drava i Mađarske relativno izoliran (što dokazuju i brojke zaraženih) te kako pandemiju treba iskoristiti na najprihvatljiviji način. Stoga su neformalno udružene turističke zajednice s područja Baranje (TZ Baranje, TZ Općine Bilje-Kopački rit i TZ Općine Draž), suorganizirale manifestaciju Mjesec baranjske kuhinje kako bi, na epidemiološki prihvatljiv način, u Baranju privukle određeni broj gostiju i pokazale im bar dio onoga što se nudi. Ljudi iz Slavonije i Baranje, ali i šire, već umorni od onoga što se događa na epidemiološkom planu, pokazali su veliku zainteresiranost. Manifestacija je osmišljena na način da gosti, u reduciranom broju (najviše 25), svakog vikenda posjete neki od devet baranjskih OPG-ova koji sudjeluju u manifestaciji i budu nazočni radionicama kuhanja raznih tradicionalnih jela, kušaju ih i dožive još neke užitke za nepce, oči...

- Moram priznati da je posjećenost odlična, s obzirom na situaciju. Prva radionica u Gajić planini, na OPG-u Golubov, gotovo da je popunjena. Stigli su gosti iz raznih krajeva Slavonije, ali i iz Istre - priča koordinatorica udruženih baranjskih TZ-ova Renata Forjan, naglašavajući kako su prve u nizu budućih radionica već sada popunjene sa 70-ak posto. Objašnjava kako je ovo prva zajednička manifestacija udruženih TZ-ova te kako je sljedeća - izložba 20 fotografija baranjskih fotografa, koja će na zagrebačkom Cvjetnom trgu biti održana od 16. do 30. travnja. Riječ je o izložbi fotografija s baranjskim motivima, uz pojašnjenje za svaku na hrvatskom i engleskom jeziku.

- Iskoristili smo sve baranjske resurse da pozovemo goste i u ova nezahvalna vremena. Svaka od predviđenih devet lokacija ponudit će nešto karakteristično za Baranju, ali ipak tako različito - objašnjava Perkušić, podsjećajući kako je Baranja, između ostaloga, prepoznatljiva po gastronomiji. Izrazio je nadu da će brojne, tradicionalne enološke i gastronomske kulturno-zabavne manifestacije konačno moći biti organizirane bez ikakve bojazni. Dio cijele priče odvija se i u općini Draž, za koju Valentina Mijatović iz Općine Draž, ističe kako ima brojnih gotovo netaknutih prirodnih resursa.

Izdvaja bogatu eno i gastroponudu, ističući kako se autohtone delicije s raznom vrstom peradi i bogatim opusom tjestenine rijetko gdje mogu probati.

Sve se nastavlja u subotu perkeltom od soma u Vinariji Gerštmajer, a u nedjelju golubovima s trgancima (OPG Kalinka, Draž). Idući vikend rezerviran je za fiš u Kamencu (Vinarija Alexandar), i grah u ćupu (Asztalos keramika - Suza).

Ivica Getto
Matej Perkušić

direktor TZ-a Baranje

Iskoristili smo doista sve baranjske resurse da pozovemo goste i u ova nezahvalna vremena. Svaka od predviđenih devet lokacija ponudit će nešto karakteristično za Baranju, ali ipak tako različito.
Od “pitla” i šarana
Sve je počelo u subotu, u Gajić planini, gdje je Filip Golubov goste učio kako skuhati paprikaš od ‘’pitla’’, obogaćen šokačkim trgancima i lokšicama. “Nastradala” su četiri pijetla godišnjaka, tri kilograma brašna, deset jaja i standardni začini. Prazan kotlić dovoljno govori o ukusu. Dan kasnije, na imanju Galić, u Kopačevu, gosti su lizali prste nakon što su kušali njegovo baranjsko veličanstvo - šarana u rašljama.
Najčitanije iz rubrike