Osijek
MINISTARSTVO ODOBRILO PROGRAM

U jesen prvašići mogu i u Waldorfsku školu!
Objavljeno 14. travnja, 2021.
Škola će otvoriti vrata u središtu Osijeka, u Jägerovoj 1. U šk. g. 2020./2021. upisivat će učenike u prvi razred i predškolu

Waldorfska škola u Osijeku kreće s radom od rujna ove godine! Vijest je to koja je ovoga proljeća razveselila brojne Osječane, prije svega roditelje mališana koji već dugo u gradu na Dravi željno iščekuju ovaj alternativni program sustavnog obrazovanja. Škola će vrata otvoriti u središtu Osijeku, na adresi Jägerova 1, zahvaljući naporima koje je u ovaj projekta uložila Iskra waldorfska inicijativa.



I produženi boravak

“Osnivanje i djelovanje Waldorfske škole u Osijeku podržao je Savez waldorfskih institucija i inicijativa Republike Hrvatske, Freunde der Erziehungskunst Rudolf Steiners - međunarodna waldorfska krovna organizacija sa sjedištem u Berlinu, te Vijeće waldorfskih vrtića i škola na razini Europe sa sjedištem u Bruxellesu. Waldorfska škola u Osijeku primjenjivat će waldorfski program u skladu sa Zaštitom imena, očuvanja identiteta i ugleda Waldorfske pedagogije u Republici Hrvatskoj. Ujedno, škola će raditi prema Nastavnom planu i programu za osnovnu waldorfsku školu, što ga je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Osim redovnog osnovnoškolskog programa, nudimo program Predškole, odnosno cjelovite pripreme za školu, te organiziramo produženi boravak za učenike naše škole, po principima waldorfske pedagogije”, kažu iz Iskre, te ističu kako će Waldorfska škola u Osijeku ponajprije predstavljati mogućnost za roditelje koji žele svojoj djeci humanije, zdravije i cjelovitije obrazovanje, koje je znatno bliže potrebama čovjeka i zahtjevima društva.


U školskoj godini 2020./2021. osječka Waldorfska škola upisivat će učenike u prvi razred i predškolu. Nastava u Waldorfskoj školi počinjat će u 8 sati, a za prva tri razreda završavati u 12 sati, nakon čega će se aktivirati produženi boravak u trajanju do 16.30 za one učenike koji se odluče za to. Osim uobičajenih predmeta koji se poučavaju i u državnim osnovnim školama, u Waldorfskoj školi učenici će na raspolaganju imati i dodatne predmete: drugi strani jezik, ručni rad, vrtlarstvo, obrte, religijsku kulturu i euritmiju. Za sve će se predmete koristiti waldorfski udžbenici. No najveća je razlika učenje gradiva po epohama te vrednovanje učenika u nižim razredima bez ocjena.
Nastava po epohama


“Nastava po epohama konkretno znači kako se jedan predmet unutar ‘glavne nastave‘ obrađuje u periodu od tri do četiri tjedna. Primjerice, tri se tjedna obrađuje hrvatski jezik, a potom tri tjedna matematika. Ovo se pokazao kao izvrstan način učenja s obzirom na to da učenici mogu potpuno uroniti u jednu temu i doživjeti je. Pozornost učenika neće biti rasipana, što često može nepovoljno utjecati na razvoj i zdravlje. Epohalnim načinom učenja učenici ne samo da će trajnije usvojiti gradivo nego će učiti dubinski i kontinuirano istraživati pojedino područje. Ovaj su model učenja prihvatili uspješni skandinavski obrazovni sustavi. Kada su u pitanju ocjene, waldorfski učitelj/ica prati dijete kvalitativno i individualno, stoga se učenici u nižim razredima prate opisnim ocjenama, a u višim se razredima uz opisne ocjene uvode i brojčane, no tada je učenik spremniji da ga se vrednuje prema standardiziranim vanjskim kriterijima. Osim što se izbjegava nepotreban stres i učenje radi ocjene, kod učenika se ujedno i njeguje unutarnja (intrinzična) motivacija za znanjem i učenjem. Valja napomenuti kako na kraju svake školske godine svaki učenik dobiva svjedodžbu u kojoj se nalazi pomno praćeni opis njega samog, sa svim njegovim osobinama i područjima u kojima je napredovao, ali i onima na kojima bi trebao poraditi. Svako dijete s ponosom čita svjedodžbu, jer zna da se radi o njemu”, objašnjavaju iz “Iskre”.


Ivana Solar
Predupisi i crowdfunding kampanja
Predbilježbe za upis mogu se obaviti ispunjavanjem obrasca na internetskoj stranici www.iskra-waldorf-hrvatska.hr. Na istoj poveznici svi zainteresirani za pružanje financijske podrške otvaranju škole mogu se uključiti u crowdfundig kampanju. Naime, kako ističu iz “Iskre”, sredstva za najam prostora škole su osigurana, ali je kroz iduće mjesece potrebno namaknuti novac za renoviranje sanitarnih čvorova te uređenje školskog vrta i učionice u prirodi.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike