Sport
RUKOMETNI KLUBOVI BORE SE ZA PROMJENU ODLUKE HRS-A O ODGODI PRVENSTAVA

Nitko nas ništa nije pitao,
a mi samo želimo igrati
Objavljeno 13. travnja, 2021.

Hrvatski rukometni klubovi ne mire se s odlukom Hrvatskog rukometnog saveza o šestotjednoj odgodi natjecanja te završetku istih tek sredinom, ili krajem lipnja. Za sada su najdalje u "otporu" otišli ženski klubovi prve i drugih liga koji su svoje neslaganje s odlukama UO HRS-a iskazali u obliku inicijative koju je službeno potpisala velika većina prvoligaških klubova te više od polovine drugoligaša.

Klubovi od HRS-a traže poništavanje odluke o zaustavljanju natjecanja za ženske rukometne klubove u 1. HRL i za sve 2. HRL te da se natjecanja u ženskom rukometu za te navedene lige nastave prema natjecateljskom kalendaru počevši od subote, 24.4.2021. godine. U obrazloženju se ističe kako klubove nitko nije kontaktirao prije donošenja ovakve odluke, kao i njenu besmislenost koja se očitava nastavkom natjecanja u mlađim kategorijama, ali i reprezentativnim akcijama. Klubovi navode kako obrazloženje HRS-a o "procjepljivanju igrač(ic)a" nije prihvatljivo ni iz sportsko-natjecateljskih, ali ni iz epidemioloških razloga. Veliki broj klubova i igračica već se nekoliko puta susretao s odgodama zbog zaraze, što je dovodilo do prekida i novih početaka trenažnih procesa te bi novi, isključivo zbog samovolje HRS-a, bio u potpunoj suprotnosti s "brigom o zdravlju sportaša", što je bilo navedeno kao glavni argument odgode. Ponovljeno je kako većina igračica ima amaterski status, mnoge su studentice ili školarke, kojima lipanj donosi dodatne obveze i brige oko školovanja, a o čemu Savez očito nije mario, kao ni o tome da praktički svima ugovorne obveze završavaju u svibnju, pa bi klubovi zadobili financijski udarac ako bi morali sami pronaći sredstva za još jedan, neplanirani mjesec. I epidemiološki razlozi padaju u vodu, jer niti je Stožer zabranio natjecanja, niti je propisao da se svi moraju cijepiti te o tome ne bi smio odluke donositi HRS.

Inicijativu u potpunosti podržava ŽRK Osijek, koji je već poslao svoju suglasnost, i vjeruje kako će HRS napraviti zaokret.

- Apsolutno smo suglasni s ostalim klubovima u traženju poništavanja te odluke i nastavku sezone. Smatramo kako je ovo bila ishitrena odluka koja nema svoje uporište ni u kakvim argumentima. Nitko nas nije pitao prije njezinog donošenja, i nadamo se kako ćemo postići da se sezona nastavi za nepuna dva tjedna - pojasnio je sportski direktor ŽRK Osijek Goran Crnov.

Iako su trenutačno ženski klubovi "zakotrljali" lavinu, nije isključeno da se ovoj inicijativi priključe i muški. I kod njih je većina stava da je ovaj prekid nepotreban, neki su to i javno izrazili, a jasno je kakav je stav predsjednika RK NEXE Josipa Ergovića, jedinog koji je na sjednici UO HRS-a bio protiv ovakve nelogične odluke.

- Potpuno podržavamo ovu akciju i nadam se kako će se uključiti i muški klubovi. Već sam više puta isticao sve nelogičnosti takve odluke, od sportskih do epidemioloških razloga te da će ovime najviše biti zakinuti klubovi koji nemaju profesionalni pogon, a takvih je većina. Sve ovo vodi u smjeru da se većina tih liga ne bi uopće dovršila, ili ne bi bila potpuno regularna, ako će klubovi biti prisiljeni igrati s kadetima ili juniorima. To bi bila katastrofa, ništa manja od toga da se i ova sezona poništi kao prošla. Iako sam dobio garancije da će se Liga za prvaka igrati, makar i u balonu. Ali to nije rješenje, ne radi se ovdje o dva kluba, nego šest u toj ligi. A sve su glasnije najave kako će se liga proširiti s 12 na 16 klubova, i tako umiriti klubove koji se bore za ostanak, kao i one koji se bore za ulazak u najviši rang - rekao je Ergović, još jednom naglasivši i kako će njegov klub zapravo biti najmanje zakinut s obzirom na profesionalni kadar te financijsku neovisnost, za razliku od velike većine ostalih klubova.

Goran Roguljić
Goran Crnov

sportski direktor ŽRK Osijek

- Apsolutno podržavamo ovu inijativu o promjeni odluke te nastavku natjecanja. Ostalo nam je svega šest kola i nema smisla prekidati sezonu sada. Smatramo kako za ovakvu odluku HRS-a nema opravdanja.
Rukometašicama ostalo šest, odnosno tri kola
Klubovi Prve HRL (ž) odradili su 20 od 26 kola (73 posto odigranih utakmica) te im je prema prethodnom rasporedu sezona trebala završiti 29. svibnja. Još veći dio sezone odigrali su ženski drugoligaški kubovi (19 od 22, odnosno 16 od 18 kola), a kojima je sezona trebala biti gotova 24., odnosno 17. travnja. U svom dopisu HRS-u klubovi ističu i da se unatoč otežanim okolnostima sezona uspješno odvijala te je ova stanka apsolutno nepotrebna.
Bez cijepljenja igranje samo uz “svježi” negativan test
Igrači(ce) koji ne budu cijepljeni pravo igranja imat će samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, kojeg bi morali plaćati o vlastitom trošku. Zanimljiv je stav HRS-a da cijepljenja ili testiranja nisu pošteđeni ni oni koji su već preboljeli koronu te imaju antitijela, jer u Savezu smatraju kako to nije garancija da neće ponovno oboljeti. Eto, sada smo doznali da su i stručniji od brojnih domaćih i inozemnih epidemiologa.
Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

FRANCUSKA POČELA ODBROJAVANJE DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

U Grčkoj sve spremno za paljenje olimpijske baklje, koja će na put do Pariza

Najčitanije iz rubrike