Sport
OSIJEKOVA BITKA ZA NASLOV PRVAKA

Ovo je korak unatrag, ali nudi se prilika za dva velika unaprijed
Objavljeno 13. travnja, 2021.
Osijek u Podravini nije ostvario rezultatske želje, no vremena za naricanje nema, jer u pet dana čekaju ga Hajduk i Dinamo

Nogometaši Osijeka, nažalost, nisu dugo uživali u bodovnoj izjednačenosti s Dinamom na vrhu tablice. Nakon što su Zagrepčani prije tjedan dana u Šibeniku osvojili samo bod, ista se stvar sada dogodila bijelo-plavima u Koprivnici.

Gostovanja u Podravni uvijek su bila sklizak teren za Osječane, jer nikada tamo nisu lako dolazili do bodova. Bez obzira na to, ovaj put očekivalo se kako će Bjeličina momčad naći načina na koji bi svladala žilavog suparnika. No, već činjenica da Slaven Belupo ima najviše remija u HNL-u, trebala je biti jasno upozorenje osječkoj momčadi da igraju protiv suparnika koji vrlo nevoljko potpisuje kapitulacije.

Previše nesigurnosti
Nema dvojbe kako je Nenad Bjelica momčadi ukazao na tu činjenicu, no Osijek se u Koprivnici nije predstavio u svom najboljem izdanju. Nedostajalo je agresivnosti na sredini terena, domaćini su na "ničijim loptama" uvijek bili za pola koraka brži, što je unijelo određenu nestabilnost u inače vrlo pouzdani zadnji red osječke momčadi. Mnogo je muke Škoriću i njegovim "pobočnicima" zadavao veteran Ivan Krstanović u skok igri, a možda je i ključni nemir među njih unio njihov suigrač Petar Bočkaj u početnim minutama susreta svojim neodlučnim defenzivnim reakcijama iz kojih su dolazile neprilike. Sve to dovelo je do zapleta utakmice na koji u osječkim redovima sigurno nisu računali. Slaven Belupo dvaput je vodio, pa je trebalo vaditi "kestenje iz vatre". Sreća u nesreći bila je što su Žaper i Kleinheisler bili sposobni odličnim individualnim potezima anulirati rezultatski zaostatak. U završnici susreta Osijek je bacio sve karte na napad, ali je to umalo platio porazom, jer su domaćini u sudačkoj nadoknadi imali dvije dobre prilike za postizanje pobjedonosnog pogotka.

- Bila je vrlo zanimljiva utakmica. Nažalost, primili smo ta dva gola nekako prilično naivno. Vratili smo se krajem prvog poluvremena nakon onog prvog zaostatka i dogovorili se da uđemo agresivnije u drugo poluvrijeme. Tako je i bilo, ali nas je njihov drugi gol presjekao. Uspjeli smo još jednom izjednačiti, ali ne i napraviti nešto više od toga. Mislim da je ovo najrealniji ishod utakmice - rekao je Mihael Žaper, strijelac prvog pogotka za Osječane.

Nema jadikovanja
Otkako je Bjelica na klupi Osijeka nisu baš česte bile utakmice u kojima je obrana kapitulirala dva ili više puta. Zapravo, dogodilo se samo triput (Gorica, Varaždin, a sad i Slaven Belupo). Uostalom, trener je ukazao na drugu vrstu problema.

- Nismo dobro ušli u utakmicu. Stajali smo daleko od suparničkih igrača, kasnili smo u duelima, i to se moralo odraziti na rezultat. Osim toga, napadački smo mogli igrati bolje.

Remi u Podravini sigurno nikome u Gradskom vrtu nije dobro sjeo, ali iz te se kože ne može. Utrka za titulu još je daleko od izgubljene, pa stoga treba podignuti glavu i iz tog kiksa izići još jači, jer vremena za naricanje za izgubljenim bodovima nema. Već u petak bijelo-plave čeka novi veliki izazov, a to je derbi na Poljudu s Hajdukom, pa fokus treba prebaciti na taj susret.

- Sigurno što znam je to da će se ova momčad vratiti na pobjedničke staze. Idemo se ovoga tjedna oporaviti i pripremiti za dvoboj na Poljudu. I tamo ćemo ići na tri boda, s tom pobjedom bismo se opet mogli vratiti u igru, i u dobrom ozračju dočekati Dinamo - smatra Žaper.

Osijek je napravio koračić unatrag u borbi za titulu, ali sve se to još može popraviti, i to u razmaku od samo pet dana. Naime, nakon petka i derbija protiv Hajduka, sredinom sljedećeg tjedna (srijeda) u Gradski vrt stiže Dinamo. Ako bi Osijek u ta dva susreta uspio uzeti svih šest bodova, opet bi se Dinamu sasvim zalijepio za vrat...

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
BJELIČINA 500. UTAKMICA NA KLUPI
Trener Osijeka Nenad Bjelica u Koprivnici je obilježio i jedan lijep jubilej. Naime, bila mu je to 500. utakmica u trenerskoj karijeri. Na klupi Osijeka će, pak, na Poljudu zabilježiti 30. “nastup”, a u dosadašnjih 29. učinak mu je odličan - 21 pobjeda te po četiri remija i poraza. Inače, Bjelici je Osijek osmi klub u trenerskom opusu, a dosad je trenirao austrijske klubove Kärten, Lustenau 07, WAC, Austriju Beč, talijansku Speziju, poljski Lech te Dinamo. Zanimljiv je podatak kako se nigdje, osim u WAC-u, na klupi nije zadržao duže od dvije godine. Možda mu baš njegov rodni Osijek bude sredina u kojoj će se najduže zadržati kao trener.
BEZ SILVE NA POLJUDU
Za derbi protiv Hajduka trener Osijeka Nenad Bjelica neće moći računati na desnog braniča Igora Silvu. On je u Koprivnici protiv Slaven Belupa zaradio treći žuti karton, pa je primoram preskočiti taj važni ogled na Poljudu u kojem bijelo-plave čeka veliki izazov s Hajdukom.
Osijek je u Bjeličinoj eri u prvenstvenim susretima samo triput primio dva ili više pogodaka
Najčitanije iz rubrike