Novosti
PITANJE OPSTANKA ZA EUROPSKI TURIZAM

Sedam kriterija “zelene putovnice”
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Dvanaest članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska, postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. zelene putovnice, koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

"Naš je cilj ‘zelenu putovnicu‘ brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a“, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP), u razgovoru za agenciju APA. Ona je rekla kako se radi o "pitanju opstanka za europski turizam".

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska još krajem ožujka dogovorili su se o sedam kriterija za izdavanje "zelene putovnice" koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.

"‘Zelena putovnica‘ preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran, ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici", rekla je austrijska ministrica turizma. Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje. Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja "zelene putovnice" isto bi tako ostajali u zemlji podrijetla i ne bi se pohranjivale centralno na razini EU-a. Daljnji cilj je i usklađivanje primjene "zelene putovnice" s trećim zemljama.

Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

Hrvatska je Vlada prošloga tjedna osnovala radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja tzv. COVID-putovnica, koju vodi potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike