Novosti
EPIDEMIJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI ODNIJELA 574 ŽIVOTA

Ovoga tjedna u planu je cijepljenje još 4500 osoba
Objavljeno 12. travnja, 2021.

Od ožujka prošle godine, kada je u Osječko-baranjskoj županiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa, do 12. travnja ove godine od posljedica zaraze ovim virusom preminule su 574 osobe.

No o kolikom rastu broja preminulih u posljednja dva mjeseca govorimo dovoljno svjedoči podatak kako je tijekom cijelog ovogodišnjeg ožujka preminulo 30 osoba, a onda samo u prvih 12 dana travnja već 34 osobe.

Posljednji rezultati testiranja u Kliničkom bolničkom centru Osijek prilikom obrade 225 uzoraka koronavirus potvrdili su kod 56 osoba ili kod oko 25 posto testiranih. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 32 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (28) na području Osijeka, što znači da oko 13 posto zaraženih dolazi iz glavnog grada županije. Prema broju potvrđenih slučajeva, po tri dolaze iz Donjeg Miholjca, Kneževih Vinograda i Našica, po dvije osobe su s područja Belišća, Bizovca, Čepina i Draža, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belog Manastira, Čeminca, Darde, Donje Motičine, Đakova, Đurđenovca, Erduta, Jagodnjaka, Koške, Marijanaca i Petrijevaca. Na bolničkom liječenju u ponedjeljak se nalazilo 116 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 86 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 13 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tom bolešću. S nedjelje na ponedjeljak su od posljedica koronavirusa preminule dvije osobe u dobi od 73 i 82 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1226 osoba.

Policijski službenici proveli su u nedjelju pet provjera osoba u samoizolaciji i 130 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje tih mjera, a inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 170 nadzora provođenja epidemioloških mjera te također nisu utvrdili nepravilnosti.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan u ponedjeljak je na konferenciji za novinare predstavio i nove epidemiološke mjere za područje županije koje je na preporuku županijskog stožera donio Nacionalni stožer civilne zaštite. U okviru ovih mjera preporučuje se da GPP poveća broj vozila u optjecaju kako bi se smanjio velik broj putnika po svakom vozilu u javnom prijevozu. Također se preporučuje izbjegavanje korištenja svlačionica u sportskim objektima kako bi se smanjio blizak kontakt korisnika, kao i pojačan nadzor pridržavanja svih epidemioloških mjera u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, dr. sc. Nataša Turić, objavila je rezultate cijepljenja koje je na posebno organiziranim punktovima u Čepinu, Našicama, Đakovu, Belom Manastiru, Valpovu, Belišću i Donjem Miholjcu te na tri lokacije u Osijeku provedeno prošlog tjedna.

”Tijekom proteklog vikenda provedeno je cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika na 11 organiziranih punktova. U tri dana ukupno je procijepljeno 7413 osoba i jako smo zadovoljni odazivom građana jer je bilo malo odbijanja. Ovaj tjedan pristiže 2200 doza cjepiva Moderne i 3744 doze Pfizera te planiramo nastaviti cijepljenje na svim tim punktovima, najvjerojatnije tijekom srijede i četvrtka, a planira se cijepiti 4500 osoba”, istaknula je dr. sc. Nataša Turić. Recimo i kako su samo u Našicama tijekom tri dana proteklog vikenda cijepljene 633 osobe. N.Z.Eberhard
STIŽE CJEPIVO JOHNSON&JOHNSONA
Farmaceutska tvrtka Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja trebala bi isporučiti od 50 do 55 milijuna doza, potvrdila je Europska komisija. “To će nam pomoći da ubrzamo cijepljenje građana i osiguramo ispunjenje cilja o cijepljenju 70 posto odrasle populacije do ljeta”, objavila je europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyirakides. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva. Prednost nad ostalim cjepivima mu je ta što je potrebna samo jedna doza. Osim 55 milijuna doza koje je Johnson&Johnson obećao isporučiti Europskoj uniji do kraja lipnja, u trećem tromjesečju očekuje se dodatnih 120 milijuna doza. Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je cjepivo u ožujku kao četvrto po redu nakon Pfizerova, Modernina i AstraZenecina.

To cjepivo je vektorsko kao i AstraZenecino i može se čuvati u običnim hladnjacima. Ispitivanja su pokazala da je u 66 posto slučajeva učinkovito protiv simptoma COVID-19.
25 PREMINULIH
U Hrvatskoj su zabilježena 422 nova slučaja zaraze koronavirusom u 3201 testiranju, a umrlo je 25 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Trenutno su koronavirusom ukupno zaražene 11.844 osobe, 1953 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijent. U samoizolaciji su 26.303 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 292.938 osoba s koronavirusom, od kojih su 6333 umrle. Ukupno se oporavila 274.761 osoba. Do 12. travnja testirano je 1.642.311 osoba.

Zaključno s 11. travnja utrošene su 588.183 doze cjepiva, a cijepljeno je 477.617 osoba. Prvom dozom cijepljene su 365.323 osobe, drugom dozom 110.566 osoba, a za 1728 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene.
Možda ste propustili...