Osijek
PRIJETI ISUŠIVANJE TE IZUMIRANJE FLORE I FAUNE

HDZ obećava pretvoriti bajer na Jugu 2 u urbano i moderno rekreacijsko središte za sve
Objavljeno 13. travnja, 2021.

Već godinu dana Gradska četvrt Jug II na čelu s Igorom Pandžićem pokušava riješiti problem opadanja vode u bajeru te revitalizaciju flore i faune na ovoj rekreacijsko-kupališnoj točki grada Osijeka, ali, kako kažu, bez uspjeha. Stoga je Pandžić s korisnicima bajera u ponedjeljak na bajer pozvao i novinarske ekipe, ali i kandidata za gradonačelnika grada Osijeka Ivana Radića, a kako bi upozorili na nerješavanje ovog problema, ali i opciju koju nudi HDZ ako dođe na vlast u Osijeku.

- Mi već tri godine kao Gradska četvrt konstantno upozoravamo na probleme s bajerom i opadanjem vode te nestajanjem biljnog i životinskog svijeta. No nismo ostali samo na riječima, mi smo se i uključili u rješavanje problema. Naime, poslali smo dopis gradonačelniku Ivanu Vrkiću, u kojem upozoravamo da razina vode znatno pada i da dolazi do pomore riba te nestaje ukupni biljni i životinjski svijet. U lipnju prošle godine napravili smo i akciju čišćenja bajera i to zajedno s udrugama s Juga 2, ali i šire i prikupili 700 kilograma otpada, a u srpnju nam je Grad odgovorio da bajer nije njihovo vlasništvo i da uopće nije registrirano kupalište, te da se treba javiti ZZJZ-u. Stoga smo u rujnu skupili više od 3000 potpisa peticije za spas bajera, i to smo predali Gradu. Nakon toga je organiziran sastanak sa suvlasnicima parcela i s Gradom te dva pročelnika. Na sastanku smo se svi jednoglasno složili da suvlasnici pristaju u zamjenu vlasništva s Gradom i cijeli zapisnik je predan gradonačelniku. Od toga je prošlo pet mjeseci i nemamo nikakav odgovor. Ova stvar nije upućena na Gradsko vijeće i problem je dočekao izbore. Nadamo se da ćemo nakon izbora spasiti bajer - objasnio je kronologiju problema Pandžić.

Što je točno nužno napraviti objasnio je Željko Kovačević, direktor Hrvatskih voda - VGO Osijek. - Hrvatske vode, kada god je to moguće, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave nastoje revitalizirati ovakve vodene površine u blizini naseljenih mjesta. Voda sama po sebi oplemenjuje prostor i daje dodanu vrijednost, a u ovom konkretnom slučaju ovaj prostor nije javno vodno dobro i nije prostor kojim Hrvatske vode upravljaju. Očekujemo da se to promijeni i da se uključimo. Ovdje prvo treba obaviti kemijsku analizu vode i izmuljivanjem riješiti problem dna. U slučaju da je nivo podzemnih voda izrazito nizak, može se pomoći bunarima - objasnio je Kovačević.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić kaže da je bajer samo još jedan primjer stare politike koja u bajeru vidi problem, dok HDZ u bajeru vidi rješenje problema i novu vrijednost grada. - Naša je želja da kada preuzmemo vlast u gradu Osijeku bajer bude u vlasništvu Grada i tada će ga Grad i moći riješiti na način da se spriječi daljnje isušivanje uz pomoć Hrvatskih voda. Bajer će biti moderno i urbano izletište i kupalište, mjesto za obiteljske uspomene i prve ljubavi. Nova energija znači novi život za bajer i novi kvalitetniji sadržaji. Nismo ovdje da kritiziramo, jer želimo pokrenuti grad Osijek i dajemo obećanje stanovnicima Juga 2 da ćemo riješiti problem bajera na Jugu 2 - poručio je Ivan Radić.

Nefreteta Z. Eberhard
Pandžić je podsjetio da je Grad zaboravio i na intrazonsku cestu, koja je obećana, a nikada nije napravljena
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike