Kultura
ONLINE PREDAVANJE I RAZGOVOR

Zdenka Badovinac: Back to the East?
Objavljeno 13. travnja, 2021.
U sklopu serije online javnih programa Večeri s WHW Akademijom koji uključuju umjetnike, kustose i aktiviste koji drže predavanja, radionice i druge vrste sudioničkih programa, danas, 13. travnja gošća je kustosica Zdenka Badovinac, koja će govoriti o ponovnom promišljanju ideje lokalnosti te umjetničkih i institucionalnih praksi u sadašnjem društveno-političkom trenutku.

- U svom predavanju bavit ću se pitanjem koliko još uvijek ima smisla baviti se umjetnošću i kulturom iz određenih regija kao što su istočna Europa i Balkan ili teritorij bivše Jugoslavije, te jesu li reprezentacije tog prostora ikad bile išta više od sredstva njihove komodifikacije. Pokušat ću ponovo promišljati ta pitanja iz dvije suvremene perspektive: prvo u svjetlu širenja autokratskih režima u istočnoj Europi te, drugo, iz perspektive pandemije. Postoje neke recentne političke i kulturne inicijative za tješnjom integracijom u centralni dio bivše socijalističke Europe koje snažno potiču desni političari. Opet nam se govori da Zapad propada i da je nužno graditi na temeljima domaće tradicije, na obiteljskim i nacionalnim osjećajima. Istovremeno pandemija potiče drugu vrstu interesa u lokalnoj zajednici koji je vezan uz pitanja skrbi i solidarnosti. Pokušat ću dati odgovore na različite suvremene dileme vezane uz pitanja regionalnog i lokalnog kako se vide kroz prizmu moje vlastite izložbeno-muzejske prakse i kroz prizmu nekih istočno europskih projekata. Upotrijebit ću za primjer izložbu Bigger than Myself, koja se uskoro otvara u muzeju MAXXI u Rimu, a koju je službena slovenska politika i prije otvaranja proglasila previše "jugoslavenskom" i nedovoljno slovenskom. Je li još uvijek moguće misliti lokalnost iz globalne pozicije koja se odmiče od desničarskog nacionalizma, samodovoljnog provincijalizma i neoliberalne komodifikacije različitih prostora? - najavila je Badovinac, koja je od 1993. do 2020. godine bila ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani.

Ovaj program je organiziran kao dio suradničkog projekta Communities of Learning, Bridging the Gap of Isolation kojeg je inicirao WHW, a podržava ga fond Culture of Solidarity Europske kulturne fondacije. T.K.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike