Svijet
SASTALI SE MINISTRI OBRANE

Američka predanost Izraelu "trajna i čvrsta"
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Američki ministar obrane Lloyd Austin u prvom posjetu Izraelu kao dužnosnik nove američke administracije, židovskoj državi zajamčio je nastavak vojne potpore uz riječi da je predanost SAD-a Izraelu "trajna i čvrsta".


Austina je, uz vojne počasti, primio njegov izraelski kolega Benny Gantz. Nakon razgovora, Austin je kazao da će Washington i dalje izraelskoj vojsci biti jamac "kvalitativne vojne prednosti". Gantz je rekao da se Izrael nada da će se ubuduće postići bolji sporazum s Iranom u vezi sa spornim nuklearnim programom te da će Izrael "blisko surađivati" sa SAD-om da bi se to postiglo. "Sadašnji Teheran predstavlja stratešku prijetnju međunarodnoj sigurnosti, cijelom Bliskom istoku i državi Izrael", rekao je Gantz.


Izrael se snažno protivio sporazumu iz 2015. godine. Razgovori oko ponovnog pridruženja SAD-a tom paktu, iz kojeg je Trumpova administracija izišla 2018., održani su početkom prošlog tjedna u Beču. Nakon što je SAD izišao iz sporazuma i uveo nove sankcije teheranskom režimu, Iran od 2019. sustavno krši sporazum, a posljednjih mjeseci ubrzao je proces obogaćivanja uranija uvođenjem naprednih centrifuga.

Predsjednik SAD-a Joe Biden izrazio je spremnost za povratak sporazumu i ukidanje sankcija nakon pregovora. Teheran inzistira da se prvo ukinu sve sankcije. Iran također odbija u ovoj fazi direktno pregovarati sa SAD-om. Austin bi se trebao sastati i s premijerom Netanyahuom, no posjet palestinskim područjima se ne očekuje. H
Najčitanije iz rubrike