Crna kronika
POVRAT ORUŽJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U tri mjeseca građani dragovoljno predali 12 kilograma eksploziva
Objavljeno 12. travnja, 2021.
U Hrvatskoj je još uvijek veliki broj minsko-eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz Domovinskog rata, a kojim se ugrožava sigurnost svih građana. Isto tako, određeni broj građana nije upoznat s činjenicom da dragovoljno vraćanje oružja i minsko eksplozivnih sredstava nije kažnjivo. Upravo zbog toga provodi se kampanja "Manje oružja, manje tragedija", kojoj je glavni cilj poticanje građana na dragovoljnu predaju oružja. Kampanja se provodi od 2007. godine i usmjerena je na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko- eksplozivnim sredstvima.

U samo prva tri mjeseca ove godine u Osječko-baranjskoj županiji građani su dragovoljno predali policiji 12 kilograma eksploziva, 5623 komada raznih vrsta streljiva, 21 komad repetirajućih i poluautomatskih pušaka i pištolja te 11 komada automatskog oružja i 127 komada rasprskavajućeg oružja. Tijekom cijele prošle godine, u Osječko-baranjskoj županiji građani su dragovoljno predali policiji 28 komada automatskog i 263 komada rasprskavajućeg oružja, 100 repetirajućih i poluautomatskih pušaka ili pištolja, 20.902 komada streljiva i tek 0,70 kilograma eksploziva.

Unatoč tome što se sve veći broj građana odlučuje na dragovoljnu predaju oružja, još uvijek je prevelik broj onih koji ga se odlučuju riješiti tako da ga bace bilo kuda. Što se tiče pronalaženja neeksplodiranih eksplozivnih sredstava na području Osječko-baranjske županije 2019. godine je bilo ukupno 83 komada, 2020. godine ukupno 128 komada, a u prva tri mjeseca 2021. godine 31 komad. Ipak, dragovoljna predaja se nastavlja jer je u subotu, oko 15.30 sati, 34-godišnjak u Erdutu čistio čardak i pronašao ručnu bombu M52 P3 te pozvao policiju. Na mjesto nalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je na siguran način izuzeo bombu te čardak učinio ponovno sigurnim mjestom. Bomba će se naknadno uništiti.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske podsjećaju građane da, sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, i dalje mogu predati dragovoljno ilegalno oružje bez ikakvih kazni.

- Svi koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva pozivaju se da pozivom na broj 192 ili 112 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Preko besplatne telefonske linije 0800 88 92 svi građani mogu dobiti informacije vezane uz dragovoljnu predaju. Na poziv građana policijski službenici dolaze na vašu kućnu adresu u neoznačenom vozilu i preuzimaju minskoeksplozivna sredstva. Napominjemo da građani osobno ne donose minsko-eksplozivna sredstva u prostorije policije. Nikada nemojte takve predmete ostavljati bez nadzora ili ih ostavljati u šumi, na poljoprivrednim zemljištima, u kanalima, a posebice ne u blizini dječjih igrališta ili autobusnih stajališta i sličnim mjestima gdje se kreću ili zadržavaju djeca i odrasle osobe - pozvao je Marko Marić iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske.

Podsjetimo, od 1. rujna 2007. do 30. studenoga 2020. godine, u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5493 kg eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5354 komada automatskog i 9183 komada dopuštenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja. S.Lacić
2007.

godine počela je kampanja “Manje oružja, manje tragedija”
Možda ste propustili...

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike