Osijek
MUSLIMANI ZAPOČINJU SVOJ JEDNOMJESEČNI POST

Ramazan je vrijeme približavanja Bogu
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Ramazan je nasvjetiji mjesec u godini za svakog muslimana. Deveti je to mjesec islamskog kalendara, a ono što ga obilježava to su post i suzdržavanje od zemaljskih užitaka. Kako nas je podsjetio osječki glavni imam Senad ef. Hevešević, ovogodišnji ramazan počinje u ponedjeljak navečer, a prvi dan posta je u utorak.

- Muslimanke i muslimani Osijeka dočekuju ramazan u specifičnim okolnostima koje su svima jako dobro poznate. Ramazanske aktivnosti djelomice su ograničene u svojoj vanjskoj formi, ali unutarnja ljepota ramazana posebna je u ovoj, kao i u svakoj drugoj godini. Sve ramazanske aktivnosti unutar naše zajednice obavljat će se u skladu s epidemiološkim pravilima i dok to uvjeti dopuštaju. Trenutačno su pravila takva da možemo reći da će se na samom početku ramazana održavati i ramazanske večernje molitve (teravih-namazi), kao i učenje jednog dijela Kur‘ana (tzv. mukabela) u podne svakoga dana. Ramazan je vrijeme posebno naglašene solidarnosti koja je ljudskom rodu u ovo vrijeme potrebnija nego ikad. Ramazanska škola nas uči svijesti o potrebama siromašnih, uči nas vođenju brige o bolesnima, uči nas gušenju sebičnosti i uči nas traganju za čvrstim osloncem u uzvišenom Bogu. Ramazanski post koji se očituje u suzdržavanju od jela, pića, duhana i spolnih odnosa, od zore do zalaska sunca svakog dana, poučava nas samokontroli, snaži osjetila, podsjeća na potrebe duše i odgaja jezik, um i oči, jer potpunost posta dolazi kroz post svih dijelova tijela - objašnjava efendija Hevešević.

Post tijekom ramazana je treći od pet stupova islama. Zanimljivo je da tijekom dana musliman ne smije popiti ni kap vode. Večernji obrok nakon zalaska sunca naziva se iftar. Ramazan je muslimanima svet i zbog činjenice što je krajem tog mjeseca poslanik Muhamed a. s. počeo primati Alahovu objavu. Ovaj mjesec sljedbenicima islama važan je i zato što su Muhamed a. s. i njegovi sljedbenici upravo na ramazan 630. godine poslije Krista osvojili Meku. Bio je to početak muslimanske civilizacije koja se nakon toga proširila ustrajnim vojnim osvajanjima. Nakon mjeseca posta muslimane očekuje najveći blagdan, to je Ramazanski bajram. Ove godine on se počinje slaviti 13. svibnja.
D.Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike