Osijek
TRANSFER NA ŠTETU PRORAČUNA

Osijek kupnjom udjela “sponzorirao” Čepin?
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Koji je motiv kupnje udjela u gradskim tvrtkama u kojima Grad Osijek ionako ima apsolutnu većinu?

Općina Čepin i Grad Osijek dogovorili su kupoprodaju zgrade vrtića u Čepinu koja je bila u sastavu predškolske ustanove Dječji vrtić Osijek. No, je li u tom transferu Osijek kreditirao Čepin, jer od procijenjene tržišne vrijednosti u iznosu od 3,4 milijuna kuna, Čepin neće gotovo nijednu kunu platiti gotovim novcem. Cijeli transfer zapravo je knjigovodstvene prirode.

Prodaja udjela
Prije godinu dana općinski su vijećnici potvrdili odluku o osnivanju Dječjeg vrtića Zvončić Čepin, a donošenje ove odluke bio je prvi korak prema preuzimanju brige i odgovornosti za organiziranje predškolskog odgoja za najmlađe mještane. Ovome je, pak, prethodila odluka gradskih vijećnika Grada Osijeka o prodaji zgrade vrtića u Čepinu koja je bila u sastavu osječke predškolske ustanove Dječji vrtić Osijek.

Kako bi osigurala dio potrebnih sredstava Općina Čepin donijela je odluku u prodaji udjela u trgovačkim društvima Športski objekti i Tržnica, u kojima su u suvlasništvu s Gradom Osijekom, a za koje je ocijenjeno kako u njima nemaju poslovni interes. U Športskim objektima ova općina ima udjel od 7,43 posto, prema procjeni vrijednosti ove tvrtke (prema metodi diskontiranih novčanih tokova, nap. a.), to je iznos od dva milijuna kuna. U drugoj tvrtki, Tržnicama, Općina Čepin ima nešto manji udjel, 7,05 posto, što pretočeno u novac iznosi 224 tisuće kuna.

No, i ovdje je dilema koji interes za otkupom ovih udjela ima Grad, kad ionako većinski kontrolira ove, kao i ostale komunalne tvrtke. Podsjetimo kako Grad Osijek u Športskim objektima i Tržnici, ali i u Unikomu, Vodovodu i Ukopu ima većinski udjel od nepunih 80 posto, a osim Općine Čepin (drugi najveći vlasnik) u suvlasništvu su još općine Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Semeljci i Vuka. Interese svih ovih općina u nadzornim odborima zastupa jedan predstavnik. Pojednostavljeno, s povećanjem "čepinskog" udjela Grad Osijek nije dobio ništa što već nema.

Isti su suvlasnici, ali svatko po sedminu i u Dječjem odmaralištu Omišalj, pa je Čepin odlučio i to ponuditi na otkup Gradu Osijeku za iznos od milijun kuna. U ovom slučaju plaćanje iznosa kupoprodajne cijene bit će obavljeno cesijom, o kojoj će ugovor sklopiti Općina Čepin kao cedent, Grad Osijek kao cesus i Dječji vrtić Osijek kao cesionar, kada se sklopi ugovor o kupoprodaji zgrade vrtića.

Na taj način Općina Čepin "prikupila" je 3,3 milijuna kuna, a da se nije pošteno "financijski" ni oznojila. Je li Grad Osijek ovakvim odlukama propustio doći do višemilijunskog iznosa svježeg novca koji je mogao iskoristiti za neke od svojih investicija? Ili u najmanju ruku za opremanje svojih vrtića. Ipak, u Gradu Osijeku stava su kako su zaštitili svoje interese.

GV potvrdio odluku
- S obzirom na to da je zgrada Podcentra Zvončić u Čepinu građena sredstvima samodoprinosa, odnosno novcem koji su izdvajali mještani Čepina, Grad Osijek je odlukom o sklapanju ugovora o kupoprodaji 1/7 dijela Dječjega odmarališta Omišalj, vrijedan 1.080.000 kuna te sklapanju ugovora o kupoprodaji poslovnih udjela Općine Čepin u trgovačkim društvima Športski objekti d.o.o., Osijek i Tržnica d.o.o., Osijek vrijednih 2.230.749 kuna, zaštitio svoje interese i postupio na najpravedniji mogući način prema svim dionicima, odgovorili su nam iz osječke gradske uprave.

Dodaju kako je ispravnost odluke potvrdilo i Gradsko vijeće usvajanjem Odluke o sklapanju Ugovora o kupoprodaji 1/7 dijela k.č.br.897/G k.o. Omišalj u vlasništvu Općine Čepin (Dječje odmaralište Omišalj) na 37. sjednici Gradskog vijeća Osijeka.

Dario Kuštro
UMALO GRAD OSIJEK OSTAO DUŽAN ČEPINU
U Općini Čepin nisu se odlučili komentirati ovu situaciju. Ipak saznajemo kako su bili spremni prodati i svoj udjel u Ukopu (7,43 posto), pa bi u toj situaciji Grad Osijek još njima “ostao dužan”. Čepin ima interes zadržati udjele u Vodovod-Osijeku d.o.o. kojemu je pripojen čepinski vodovod. Skupština Vodovoda raspolaže s ukupno 10.000 glasova koji se upisuju u Knjigu udjela, a Grad Osijek raspolaže sa 7836 glasova, dok Općina Čepin raspolaže sa 741 glasom (ostali udjeli raspoređeni su između Antunovca, Erduta, Ernestinova, Vuke, Semeljaca i Vladislavaca). Općina Čepin također ima interes zadržati udjele i u Unikomu koji na području općine organizira prikupljanje komunalnog otpada.
zamjena vlasništva
GRADSKE KOMUNALNE TVRTKE
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike