Svijet
NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U SLOVENIJU

Tko može u zemlju bez PCR testa
Objavljeno 12. travnja, 2021.
Prema novoj uredbi slovenske vlade, neke kategorije putnika neće morati po dolasku na granicu predočiti negativni PCR test, a za neke će osim takvih testova s područja Europske unije i Šengena vrijediti i oni provedeni u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Novom odlukom vlade u Sloveniju će bez negativnog testa i karantene moći ući i akreditirani novinari na službenom putu u inozemstvu te osobe koje dolaze iz nužnih razloga vezanih za uklanjanje neposredne opasnosti za zdravlje, život, imovinu ili zbog mogućnosti nastanka materijalne štete, ali se one u roku od 12 sati nakon prelaska granice moraju vratiti. Jednaki izuzetak vrijedi pri povratku u Sloveniju i za dnevne i tjedne migrante koji rade u susjednim državama, te osobe koje su izaslane preko granice radi obavljanja usluga, ali uz uvjet da se u zemlju vrate najkasnije u roku od pet dana nakon odlaska.

Slovenska vlada također je ažurirala popis zemalja koje tretira kao "crvene", epidemiološki riskantnije, a na kojoj je oko 135 zemalja. Oznaku crvene destinacije po novom je dobila cijela Austrija, kao i Danska, a u Španjolskoj sve administrativne jedinice su crvene, osim Extremadure, Galicije, Balearskih otoka, Murcije i Valencije, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

U Sloveniji je u nedjelju objavljeno kako je u 24 sata bilo sedam preminulih od COVID-19, a potvrđeno je 548 novih zaraza koronavirusom, no procjene govore da je 11-dnevno zatvaranje uspjelo, pa se kraj trećeg vala očekuje za koji tjedan. "Čini se da su zatvaranje i oštre restrikcije djelovali jer se broj pozitivnih testova smanjuje, pa će idućih dana reprodukcijski broj širenja infekcije pasti na ispod jedan", kazao je za medije Leon Cizelj iz znanstvenog Instituta "Jožef Štefan" koji radi projekcije i modele razvoja epidemije za vladu. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana