Regija
ZA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU U VUKOVARU 95 MILIJUNA KUNA

Izgradnja parkinga i nova javna rasvjeta u svim dijelovima grada
Objavljeno 12. travnja, 2021.
VUKOVAR

Nedavno je čelništvo Vukovara usvojilo izmjene programa građenja i održavanja komunalne infrastrukture u tekućoj godini. Tako će prema dopunjenom programu građenja u tu svrhu biti osigurano više od 40,5 milijuna kuna, a program održavanja komunalne infrastrukture težak je više od 54 milijuna. Ako najveći dio planiranih investicija bude realiziran, jasno je da će doći do znatnog poboljšanja u svim segmentima infrastrukture diljem grada. Osnovni su izvori financiranja za izgradnju Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara sa 16 milijuna i gradski proračun s gotovo 12 milijuna kuna. Posebna se pozornost daje izgradnji novih parkirališta na više lokacija, a najviše će novca, čak 2,5 milijuna kuna, biti utrošeno na parkiralište kod zgrada Dunav 1 i Dunav 2. Kako je najavio Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, na toj će lokaciji izgraditi parkiralište s oko 60 mjesta, koje bi naknadno moglo biti i prošireno na potezu prema zgradi Veleučilišta.

Dio posla oko parkirališta u gradskoj četvrti Borovo naselje priveden je kraju početkom travnja kada je u ulicama Domovinskog rata i Hrvatskog zrakoplovstva, uz uređene pješačke staze, osigurano ukupno 38 novih parkirnih mjesta, na zadovoljstvo stanara obližnjih višestambenih objekata. Vrijednost radova iznosila je 517 tisuća kuna, a direktor gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević naglasio je kako je oko oba parkinga napravljeno hortikulturno uređenje te slijedi i sadnja stabala.

Kada je riječ o planiranoj izgradnji komunalne infrastrukture, treba istaknuti uređenje trga oko starog vodotornja i platoa uz šetnicu pokraj Dunava. Na potezu od Memorijalnog groblja do Muzeja vučedolske kulture bit će postavljena nova javna rasvjeta, a 3,5 milijuna kuna iz proračuna bit će investirano u izgradnju biciklističke staze u Jelačićevoj ulici. U skladu s brigom za zaštitu okoliša je i najavljeno ulaganje 7,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za sanaciju odlagališta Petrovačka dola, kao i dodatnih milijun kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta.

Program održavanja komunalne infrastrukture je prilikom usvajanja proračuna bio vrijedan više od 77 milijuna, no rebalansom je smanjen za gotovo trećinu toga iznosa, što znači i da je znatno srezan opseg prvobitno planiranih aktivnosti. Najviše se novca, više od 20 milijuna kuna, planira utrošiti u održavanje javne rasvjete, a u održavanje javnih zelenih površina i čišćenje javnih površina trebalo biti utrošeno više od 6,6 milijuna kuna. Za nabavu opreme za parkove i dječja igrališta predviđeno je milijun kuna, za održavanje parkirališta 2,2 milijuna te za sanaciju nogostupa i stubišta 4,5 milijuna kuna.

Što će od planiranih investicija biti realizirano, a što će definitivno otpasti i biti prebačeno za sljedeće godinu (ili možda posve "obrisano") znat će se najesen, kada će novi saziv Gradskog vijeća, sukladno punjenju proračuna, o tomu odlučivati.

Svakako je zanimljivo da je i u izmijenjeni program održavanja komunalne infrastrukture ponovno uvrštena dekorativna rasvjeta dizalica Luke Vukovar u iznosu od 5,5 milijuna kuna, premda se već u više navrata u javnosti govorilo kako Grad Vukovar nije mjerodavan za takvu investiciju. D. Korpoš
54

milijuna kuna planiraju uložiti u održavanje infrastrukture
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike