Mozaik
NAJBOLJIM DEBITANTOM PROGLAŠEN JE DARIUS MADDER ZA "SOUND OF METAL"

Zhao očekivano odnijela nagradu redateljske branše za "Nomadland"
Objavljeno 12. travnja, 2021.

Na virtualnoj dodjeli nagrade redateljskog ceha (Directors’ Guild Award) nije bilo iznenenađenja u glavnoj kategoriji večeri, onoj za najbolju režiju filmskog ostvarenja.


Nagrađena je redateljica Chloé Zhao, čiji film "Nomadland" od samog početka ovogodišnje sezone filmskih nagrada drži status glavnog favorita u utrci za Oscar za najbolji film. Zhao je tako postala tek drugom ženom u povijesti koja je osvojila ovu nagradu koja se dodjeljuje još od davne 1948., a prije njoj to je uspjela tek Kathryn Bigelow 2009. filmom "The Hurt Locker". Ove godine također prvi put su nominirane po dvije žene u kategorijama najbolje filmske režije te redateljskog debija. Osim Zhao za najbolju režiju nominirana je i Emerald Fennell ("Promising Young Woman"), a za debi su nominirane Regina King ("One Night in Miami") i Radha Blank ("The Forty-Year-Old Version"). Premda je King smatrana favoritom, u ovoj kategoriji pobjedu je ipak odnio Darius Madder, čiji je "Sound of Metal" također nominiran i za Oscar za najbolji film.


U televizijskim kategorijama također je bilo iznenađujućih obrata, pa je tako za najbolju režiju epizode dramske serije nagrađena Lesli Linka Glatter za finale završne sezone serije "Homeland", a u kategoriji humoristične serije pobijedila je Susanna Fogel za pilot serije "The Flight Attendant". Najboljim režiserom miniserije proglašen je Scott Frank za "The Queen’s Gambit", a nagrada za režiju najboljeg dokumentarnog filma pripala je Michaelu Dwecku i Gregoryju Kershawu za "The Truffle Hunters" koji su pobijedili favorizirane za Oscar nominirane naslove "Welcome to Chechnya" i "My Octopus Teacher".
Iste su večeri dodijeljene i nagrade Udruženja scenografa, a glavne su nagrade odnijeli naslovi "Tenet" u kategoriji fantastičnog filma, "Mank" za povijesni film te "Da 5 Bloods" za suvremeni film.


Tanja Kvorka
SVE UPUĆUJE NA TO DA ĆE OSVOJITI OSCARA
Do prošle se godine u pola stoljeća samo dvaput dogodilo da režiser koji primi DGA ne osvoji i Oscar za najbolju režiju u slučaju da je nominiran i za njega. Lani je taj omjer pokvario Sam Mendes, kojeg je unatoč osvajanju nagrade redateljskog ceha na dodjeli Oscara porazio Bong Joon-ho. Ove godine i pred sam kraj sezone, kao i na njezinu početku, sve upućuje na veliku večer za Chloé Zhao i “Nomadland”.
Možda ste propustili...

CROATIA RECORDS IZDAO NOSAČ ZVUKA OVOGODIŠNJEG IZDANJA

Objavljene pjesme 71. Zagrebačkog festivala

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

Najčitanije iz rubrike