Regija
DILJ BIO USPJEŠAN I U GODINI KORONE

Pad prodaje kompenziran uštedom na energentima
Objavljeno 12. travnja, 2021.
U prva tri mjeseca ove godine prodaja i prihodi premašili su planirano. Potpisan je i novi kolektivni ugovor sa sindikatima
VINKOVCI

Najveći hrvatski proizvođač crijepa, Dilj Vinkovci, koji posluje u sklopu Nexe grupe, uspješno je prebrodio 2020. godinu. Koronakriza nije ozbiljnije naštetila poslovanju, ali je utjecala na usporavanje gospodarskih aktivnosti. I u takvim uvjetima uspjeli su nadmašiti rezultate iz 2019., koji su bili iznad planiranih pa su za 2020. imali još ambicioznije planove.

Dva izazova
– Unatoč količinskom padu prodaje i crijepa i blok-opeke, a time i padu prihoda od 5 posto u odnosu prema godini prije, zbog jako niskih cijena energenata troškovi su bili znatno niži, pa je ostvareni rezultat u konačnici bolji. Tu se ključnim pokazala brzina naše reakcije i prilagodbe poslovanja u sjeni koronakrize i odluka da radimo maksimalnim kapacitetima. Imali smo dva izazova: prvi je bio kako organizirati proizvodnju na način koji će osigurati maksimalnu zaštitu od virusa kako za naše zaposlenike tako i poslovne partnere, a drugi završiti projekt koji je bio u fazi puštanja u rad, a u situaciji kad nam dobavljači opreme i tehnologije nisu mogli doći iz Njemačke jer je proglašen potpuni lockdown. Oba izazova svladali smo i više nego uspješno, što je bio ključ našeg uspjeha prošle godine – kaže Dražen Ivezić, direktor Dilja, i dodaje kako su završili projekt vrijedan oko 20 milijuna kuna, sufinanciran iz EU-a s gotovo 10 milijuna, a rezultirao je uštedom energije većom od 22 posto. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija tunelske peći i sušare radi smanjenja potrošnje energije, postavljanje LED rasvjete i montaža panela za proizvodnju električne energije Sunčevom energijom.

Ivezić podsjeća kako su i djelatnici osjetili dobre financijske rezultate, pa su im prošle godine povisili plaće, isplatili svima 5000 kuna nagrade, regres, božićnicu, topli obrok te sve darove u naravi i darove djeci, a za 2021. potpisali su novi kolektivni ugovor sa sindikatima.

Nagrade za rad
– U ovoj godini predviđen je rast proračuna za plaće od pet posto uz zadržavanje svih dosadašnjih materijalnih prava radnika, uključujući i isplatu nagrade za rezultate rada. Kontinuirano radimo na povećanju nagrađivanja naših radnika, kako kroz materijalne uvjete tako i kroz uvjete rada na samom radnom mjestu. Naši zaposlenici konstruktivno sudjeluju u ovom procesu, svjesni svih teškoća, ali usmjereni prema zajedničkom cilju, a to je nastavak trenda prošlih godina, što znači da proizvodimo maksimalno učinkovito. Usto, u prva tri mjeseca ove godine prodaja i prihodi su iznad plana, tako da imamo razloga za zadovoljstvo – kaže Ivezić dodajući kako u ovoj godini očekuju nastavak pozitivnih trendova i rezultata koje ostvaruju već nekoliko godina.

– Nadamo se da će Vlada prepoznati važnost porasta privatnih ulaganja kroz EU projekte, promjenu omjera korisnika sredstava iz programa EU financiranja u korist privatnog sektora, stimulirajući projekte koji daju maksimalan učinak u zapošljavanju i razvoju – zaključuje Ivezić.

Miroslav Flego
proračun
ZA PLAĆE OVE

GODINE PET

POSTO VIŠE
Na natječaju tri projekta za modernizaciju
– Puno očekujemo od ulaganja u nove projekte i javili smo se na natječaj iz energetske učinkovitosti s projektom od 10 milijuna kuna. Prijavili smo se na natječaj Fonda za modernizaciju gdje su nam tri projekta prihvaćena na anketnom upitniku Ministarstva gospodarstva i HGK, veća od 35 milijuna kuna. Dostavljeni su Europskoj investicijskoj banci na potvrdu i tiču se sredstava odobrenih RH za sljedeće dvije godine od gotovo 100 milijuna eura. Iz Hrvatske je dostavljen 21 projekt, a iz Dilja tri, što je potvrda da imamo jak tim u razvoju i inženjeringu – kaže Ivezić.
Možda ste propustili...

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike