Kultura
UDRUGA REART: PUTUJUĆA IZLOŽBA I RADIONICA

Cilj: Očuvati duh ateljea Vere Dajht-Kralj, jedne od najznačajnijih kiparica
Objavljeno 12. travnja, 2021.

Putujuća izložba i radionica "Bez granica: Žene ženama, razgovori uz keramiku i čaj" protekloga je vikenda posjetila Osijek, gdje su je u prostoru udruge SLAMA u Tvrđi ugostili predstavnici udruge za umjetnost i stvaralaštvo REART. Izloženi keramički pribor za čaj vlastoručno su izradile članice kolektiva Žene ženama tijekom radionica u Živom ateljeu DK, a također je održana i prezentacija o toj zagrebačkoj organizaciji.

Živi atelje DK nezavisna je, interdisciplinarna, nevladina i neprofitna organizacija usredotočena na podršku umjetnosti i suradnju s umjetnicima, koja u svome radu naglasak stavlja na propitivanje identiteta i razumijevanje drugosti kroz aktivnosti koje povezuju lokalnu i međunarodnu zajednicu u umjetničkom procesu.


- Osnova našeg programa krenula je iz očuvanja zbirke umjetnina Vere Dajht-Kralj, jedne od najznačajnijih hrvatskih kiparica druge polovine 20. stoljeća. Cilj nam je sačuvati duh ateljea koji je ostao iza nje, a duh ateljea mjesto je gdje se različiti ljudi susreću i obogaćuju jedni druge radeći na zajedničkim projektima. Živi atelje DK je jedna jako široka stvar, on je centar stvaranja, eksperimentiranja, prijateljstva i suradnje, a ova izložba i radionica produkt su jednog od naših brojnih projekata - rekao je Saša Kralj, jedan od osnivača Živog ateljea DK.

Izloženi keramički komadi nastajali su tijekom više od godinu dana, koliko su neke od članica kolektiva Žene ženama - koji je, kao ključni dio programa Živog ateljea DK pod nazivom "Bez Granica", nastao i djeluje od 2016. nakon zatvaranja tzv. balkanske izbjegličke rute - učile o keramici koristeći mješavinu različitih glina, uključujući lokalne gline i glazure, i učile o gong-fu dijeljenju/pripremanju kineskog čaja te su ta iskustva povezale s lokalnom divljom glinom.

- Naš kolektiv spaja žene iz Hrvatske sa ženama koje žele da im Hrvatska postane dom. On je fluidan; u jednom trenutku bilo nas je iz 24 zemlje sa šest kontinenata, a u sklopu ove putujuće izložbe u Osijek su stigle naše članice iz Irana, Francuske, Afganistana, Sirije, Turske, Obale Bjelokosti i Hrvatske. Kroz tjedna okupljanja u Živom ateljeu DK, na obalama rijeka, u kuhinji i na plesnom podiju, dijelimo naše boli, ali ponajviše naše radosti, te na taj način zajedno rastemo i postajemo jače. Neke od naših članica znaju raditi keramiku, pa je ona postala dobar dio prenošenja vještina u kolektivu, a kao što vidite na izložbi, sve smo povezale s projektom gong-fu čaja - ispričala je Cyrille Cartier, uz Jasenku Kosir i Melike Bikec, jedna od koordinatorica programa "Bez granica".

Iskustva i znanja o keramici i gong-fu dijeljenju/pripremanju kineskog čaja članice kolektiva Žene ženama podijelile su u nedjelju s onima koji su se na vrijeme prijavili za sudjelovanje na radionici, a dan prije su se zajedno s predstavnicima udruge REART uputile u potragu za lokalnom divljom glinom.

D.Miklić

Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente