Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA: BROJ OBOLJELIH NEUMOLJIVO RASTE

Do prije dva dana svaki šesti uzorak bio pozitivan, a sada je već svaki treći
Objavljeno 10. travnja, 2021.

I drugi dan zaredom nastavljen je nagli rast broja pozitivnih na koronavirus u odnosu prema broju testiranja, što znači i rast broja novooboljelih na području Osječko-baranjske županije. Prema posljednjim podatcima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 351 uzorak od kojih je 99 bilo pozitivno na koronavirus. To znači da je svaki treći (točnije 3,54) uzorak bio pozitivan, što je gotovo identično danu prije, kada su na 354 izuzeta uzorka bila 102 pozitivna (3,47). To je, međutim, dvostruki porast u odnosu prema srijedi, kada je uzet približno jednak broj uzoraka, točnije 345, a tek svaki šesti (6,39) bio pozitivan, odnosno bila su 54 pozitivna uzorka. S obzirom na takav trend, nije čudno da i nacionalni i lokalni stožeri razmišljaju o pojačanju epidemioloških mjera.


Raste i broj umrlih, tako je posljednja brojka bila pet osoba, i to dobi od 23 do 84 godine. Za najmlađu preminulu osobu neslužbeno smo doznali da je uz koronavirus bila oboljela i od druge teške onkološke bolesti.


Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 77 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, od kojih je 17 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenata s tom bolešću. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 42 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (44) na području Osijeka, zatim po osam na području Čepina i Našica, po pet na području Belišća i Kneževih Vinograda, četiri na području Belog Manastira, tri na području Bilja, po dvije na području Čeminca, Darde, Erduta, Đurđenovca, Petrijevaca i Popovca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bizovca, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Đakova, Marijanaca, Satnice Đakovačke, Semeljaca, Valpova, Vladislavaca i Vuke. Zanimljivo je da se broj osoba u samoizolaciji, u odnosu prema danu ranije, kada je pod tom mjerom bila 1641 osoba, sada smanjio na 1608 osoba za područje Županije.


Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Ivan Hampovčan poručuje da nastava u svim osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak počinje prema redovitom načinu rada, odnosno kako je bila organizirana prije uskrsnih blagdana. Kada se utvrdi kakvo je stanje, bit će donesene, odnosno prema potrebi predložene, nove odluke o epidemiološkim mjerama, tvrde u Stožeru.

Cijepljenje građana starijih od 65 godina i s rizičnim bolestima na organiziranim punktovima na području Osječko-baranjske županije nastavlja se i tijekom vikenda, u subotu i nedjelju na tri lokacije u Osijeku - u sportskoj dvorani Gradski vrt, zgradi Doma zdravlja u Parku kralja Petra Krešimira i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Drinskoj 8 kao i u zgradama domova zdravlja u Belom Manastiru, Đakovu, Valpovu, Belišću, Našicama, Donjem Miholjcu i Čepinu. Provodit će se oba dana od 8 do 13 sati te od 14 do 19 sati. Načelnik Hampovčan demantirao je pojedine napise i pozive po društvenim mrežama da građani mogu bez prethodnog poziva i prijave doći na punktove za cijepljenje i biti cijepljeni. "Naglašavam da je na području Osječko-baranjske županije u tijeku druga faza cijepljenja. Treća faza cijepljenja koja obuhvaća sve zainteresirane građane počet će kada pristignu dovoljne količine cjepiva, o čemu ćemo naravno odmah informirati javnost", ističe Ivan Hampovčan. T.Prusina
TELEFONSKI BROJEVI ZA PRIJAVE
Zainteresirani za cijepljenje mogu se prijaviti na sljedeće brojeve telefona: 031/225-762, 031/225-769 i 031/225-700, navodi Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Prije poziva građane se moli da pripreme sljedeće podatke: ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, njezin MBO (broj sa zdravstvene iskaznice), datum rođenja, adresu i kontakt-telefon. Među lokacijama za cijepljenje ovog vikenda nisu navedeni brojevi lokacija Gradski vrt i Dom zdravlja jer su popisi trenutačno popunjeni, a još ima mjesta samo lokacija Zavoda u Drinskoj.
TKO SE CIJEPI
Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, dr. sc. Nataša Turić pozvala je građane da se prijave za cijepljenje protiv COVID-19. "Osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici s područja Osječko-baranjske županije mogu se prijaviti na cijepljenje cjepivom AstraZeneca koje će se provesti u subotu i nedjelju na posebno organiziranim punktovima u Čepinu, Našicama, Đakovu, Belom Manastiru, Valpovu, Belišću i Donjem Miholjcu te u Osijeku na lokaciji u Drinskoj 8. Prijaviti se mogu i osobe koje su već prijavljene svojim obiteljskim liječnicima, a nisu još dobile termin za cijepljenje kao i osobe koje su prijavljene preko platforme cijepise.zdravlje.hr", naglasila je ravnateljica Zavoda.
Možda ste propustili...

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove