Crna kronika
PRAVOMOĆNA PRESUDA ZA UBOJSTVO U BUDROVCIMA KOD ĐAKOVA

Ubojici prijatelja kazna je s deset smanjena na osam godina zatvora
Objavljeno 10. travnja, 2021.

Vrhovni sud djelomično je prihvatio žalbu 56-godišnjeg Zorana L., pa mu je kaznu zbog ubojstva prijatelja Tomislava Vukovića (42) u Budrovcima kod Đakova smanjio s deset na osam godina zatvora. U preinačenu kaznu Vukoviću je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojemu se nalazi od počinjenja ubojstva, 3. svibnju 2019. Vrhovni je sud Zoranu L. izrekao i sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti koja će trajati tri godine, a provodit će se u okviru zatvorskog sustava.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski, Županijski sud Osijek pravilno cijenio optuženiku kao olakotne okolnosti dosadašnju neosuđivanost, izraženo žaljenje, bitno smanjenu ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela i sudjelovanje u Domovinskom ratu, a otegotne okolnosti sud nije našao. No Vrhovni sud ističe da je prvostupanjski sud propustio cijeniti sveukupnost osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju ubojstva. U pojašnjenju preinake kazne sud je naglasio da su optuženik i žrtva bili vrlo dobri prijatelji, intenzivno se družili i međusobno se pomagali te je zato razumljivo optuženikovo kajanje zbog onoga što je učinio.

- Optuženik je u teško pijanom stanju ubo žrtvu u vitalni dio tijela. S obzirom na dugogodišnju zlouporabu alkohola, razvio je ovisnost o alkoholu. Utvrđen mu je i disocijalni poremećaj ličnosti s naglašenim crtama impulzivnosti i agresivnosti. Zato kaznu treba sagledati i u kontekstu izrečene sigurnosne mjere obveznog liječenja od ovisnosti - pojasnio je Vrhovni sud. ‘‘Preinačenom kaznom može se ostvariti svrha kažnjavanja uključujući i jasnu društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela. Ovakvom kaznom utjecat će se na optuženika da ubuduće ne čini kaznena djela te mu omogućiti ponovno uključivanje u društvo na socijalno prihvatljiv način - ocijenio je Vrhovni sud.

Sud smatra da će se time utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Podsjetimo, ubojstvo se dogodilo u Vukovićevoj kući u Budrovcima 3. svibnja 2019. oko 19 sati u kojoj je Zoran L. živio kao podstanar. Tijekom suđenja u Osijeku jedan od svjedoka rekao je kako su se kobne večeri Vuković i njegov podstanar jako posvađali, i to zbog neplaćanja radova na automobilu Vukovićeva prijatelja, koji su zajedno popravljali. U jednom trenutku svjedok je čuo kako Vuković viče Zoranu da baci nož. Kada se okrenuo prema njima, vidio je da Vuković hvata 56-godišnjaka za ruke i potom su obojica pala na pod. Zoran je još uvijek držao nož u rukama koji mu je svjedok uzeo i bacio u stranu. Od posljedica ranjavanja Vuković je ubrzo preminuo. Zoran L. je u trenutku počinjenja ubojstva u krvi imao 2,88 promila alkohola.

Vještak Boris Dumenčić na suđenju u Osijeku utvrdio je kako je oštećenik umro nasilnom smrću zbog ubodne rane prsnog koša i trbuha s posljedičnim iskrvarenjem u trbušnu šupljinu. Ubod je nastao u stojećem stavu, a tek potom je došlo do pada i sekundarnog ubadanja bez kompletnog vađenja oštrice noža iz tijela. Snaga zamaha bila je vrlo jakog intenziteta jer je zasječen gornji koštani rub VII. rebra, a ubodni kanal bio je dubok između 15 i 20 centimetara, odnosno oštrica noža ušla je čitavom svojom duljinom u vitalni dio tijela oštećenika. S.Lacić/H
15

centimetara bila je duboka rana zbog uboda nožem
Možda ste propustili...

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike