Novosti
DIO OBVEZA PREMA VELEDROGERIJAMA DO REBALANSA, DIO POSLIJE

Normalizira se isporuka lijekova, slijede pregovori
Objavljeno 10. travnja, 2021.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako su ga predstavnici veledrogerija izvijestili da od petka, 9. travnja, normaliziraju opskrbu bolnica lijekovima. "To, naravno, ne znači da smo problem riješili", rekao je Beroš, a razgovori o rješavanju dugova za isporučene lijekove se nastavljaju.


Odgovarajući na pitanja novinara nakon posjeta tvrtki Podravka u Koprivnici, premijer Andrej Plenković rekao je pak da će se razgovorima s veledrogerijama pronaći rješenja koja će omogućiti isporuku lijekova i najavio da će se dio obveze prema njima riješiti prije vjerojatnog rebalansa državnog proračuna uvjetovanog koronakrizom, a dio nakon rebalansa. Premijer Plenković je kazao da ministar Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerija, a vjeruje da je "riječ o ozbiljnim i odgovornim ljudima i da se normalno nastavlja funkcioniranje isporuke lijekova u našim zdravstvenim ustanovama".


Direktor Medike Jasminko Herceg potvrdio je da je ta veledrogerija ponovno isporučila lijekove bolnicama, no ostale najveće veledrogerije i dalje lijekove isporučuju ograničeno. "Država je 1. travnja pustila milijardu kuna, mi smo od toga dobili više od 200 milijuna kuna. To smo platili dobavljačima, oni su nam isporučili robu i s tom robom opskrbljujemo bolnice", rekao je Herceg.


Ističe kako problem dugova prema veledrogerijama i dalje nije riješen pa će se iduće srijede ponovno održati sastanak o toj temi. "Razgovori se nastavljaju, idemo to rješavati korak po korak. Medika se, kao i uvijek, ponaša kao odgovorni dionik na tržištu. Najvažnije je da će pacijenti dobiti lijekove", kaže Herceg. Medika je zbog 2,1 milijarde kuna duga prije desetak dana obustavila isporuku lijekova svim bolnicama. U HUP-ovoj Koordinaciji veledrogerija doznaje se kako su ostale tri najveće veledrogerije u petak bolnicama još ograničeno isporučivale lijekove.


Upitan za slučajeve u kojima su bolnicama nedostajali lijekovi za onkološke bolesnike, premijer Plenković odgovorio je kako je ministar Beroš već našao rješenje, referirajući se na izravno plaćanje lijekova za onkološke pacijente preko cesije. "Ne vidim da tu, osim pojedinih ovako publiciranih detalja, imamo nekakav sistemski problem. On ne postoji, on je više u eteru nego u realnosti", ustvrdio je Andrej Plenković.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izrazio je sumnju u najavu o normalizaciji opskrbe lijekovima sve dok se ne potvrdi da je dogovor s veledrogerijama postignut, te je pozvao Vladu na cjelovitu reformu zdravstvenog sustava. "Apeliram na ministra zdravstva i predsjednika Vlade da se taj problem riješi", poručio je, dodajući kako je riječ o sistemskom problemu koji se ponavlja. I.B./H
Andrej Plenković

predsjednik Vlade RH

Prošlog tjedna isplaćeno je ukupno 980 milijuna kuna, od čega je dio išao izravno bolničkim ustanovama, a dio ljekarnama, s tim što treba reći da je na kraju većina spomenutih sredstava završila kod veledrogerija. Obavljaju se razgovori i pronaći ćemo ona rješenja koja će omogućiti normalnu isporuku lijekova i funkcioniranje zdravstvenog sustava. A obveze će se rješavati u sljedećim tjednima.