Regija
DOM ZDRAVLJA VUKOVAR

EU novcem su uspjeli opremiti sve ambulante
Objavljeno 10. travnja, 2021.
Pokrivaju dva grada i sedam općina, a trenutno imaju pedesetak uređenih ambulanti u 22 zgrade
VUKOVAR

Zahvaljujući povlačenju novca iz EU fondova, Dom zdravlja Vukovar napravio je veliki iskorak u obnavljanju opreme u ambulantama.

Kako je rekao Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar, gotovo su sve ambulante uspjeli opremiti novom osnovnom opremom, ali i dodatnom opremom koja povećava razinu zdravstvene zaštite građana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Naš Dom zdravlja pokriva područje nekadašnje općine Vukovar, odnosno prostor od Iloka do Vukovara, tj. dva grada i sedam općina. U 22 zgrade imamo 50-ak ambulanti raznih djelatnosti. Za razliku od, primjerice, Doma zdravlja Vinkovci, nemamo nijednu ljekarnu, no imamo dobro opremljene obiteljske, dentalne i ostale ambulante - naveo je Lohinski, dodavši kako su kvalitetnoj opremljenosti uvelike pripomogla europska sredstva, ali su i sami izdvajali iz vlastitih sredstava, kao i županijskih.

Naglasio je da su i po selima gotovo sve ambulante energetski zaštićene. U tijeku je velika investicija u obnovu stare zgrade na Sajmištu u Vukovaru.

- Radovi su u postupku, s tim da je obnova prošle godine zastala na dva-tri mjeseca zbog pandemije koronavirusa, jer smo dobili preporuku da se ne troši novac jer se nije znalo kako će se sve odvijati. Vjerujem da će sve aktivnosti na obnovi biti dovršene do kraja ove godine - istaknuo je.

Prema ravnateljevim riječima, osim redovite djelatnosti imaju i niz aktivnosti koje se mogu nazvati nadgradnjom. Naglasio je kako su kada je riječ o palijativi na vrhu na razini cijele Hrvatske kao primjer dobre prakse i mnoge ih zdravstvene ustanove kopiraju. U obnovljenoj će zgradi u budućnosti biti smješten centar palijativne medicine za Vukovarsko-srijemsku županiju.

- Radimo preventivne preglede braniteljske populacije, preventivne preglede usne šupljine; ne ono što rade bolnice, već ono što možemo raditi i za tu namjenu imamo opremljenu kompletnu ambulantu. Pandemija nas je prekinula u provođenju preventivnih pregleda predškolske djece, što smo prethodno radili u svim vrtićima na našem području, i kada bismo sada napravili analizu, vjerujem da je smanjen broj karijesa - izjavio je Lohinski.

Govoreći o suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, rekao je kako nemaju problema, to prije što ih maksimalno prate decentraliziranim sredstvima koja Dom zdravlja Vukovar uglavnom potroši do posljednje lipe u svrhu podizanja razine zdravstvene zaštite građana.

Dragana Korpoš
palijativa
PRIMJER SU DOBRE PRAKSE

U HRVATSKOJ
DVA PROJEKTA PREKOGRANIČNE SURADNJE
Lohinski je poručio kako je u realizaciji nekoliko europskih projekata u kojima je Dom zdravlja Vukovar partner.

- Ove je godine završen projekt zaštite mentalnog zdravlja. Pokrenuli smo i prekograničnu suradnju sa Slovenijom, uz domove zdravlja iz Metkovića i Rijeke, a u pripremi je i prekogranični projekt sa Srbijom - naglasio je.

Treba istaknuti da je zgrada na Sajmištu koja je u postupku obnove sagrađena 1931. godine. Budućim preseljenjem uprave u obnovljeni objekt u sadašnjem će osloboditi prostor za proširenje zdravstvene djelatnosti, među ostalim za medicinu rada i dvije zubne ambulante. Medicinsko će osoblje imati znatno bolje uvjete za rad, ali od proširenja djelatnosti i pacijenti će svakako imati koristi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike