Osijek
NOVA SISTEMATIZACIJA U UNIKOMU

Poslovođe voznog parka i održavanja dobili voditelje iznad kojih je rukovoditelj?!
Objavljeno 10. travnja, 2021.
Plaća je porasla i rukovoditelju Zoološkog vrta te dijelu radnika, a te sreće nisu bili veterinar, vozač kompe i vratar

Direktor tvrtke Unikom nakon provedenog savjetovanja s Radničkim vijećem, 23. ožujka 2021. donio je novi Pravilnik o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji je, kako su nam potvrdili i u samoj Upravi tog trgovačkog društva, na snagu stupio 31. ožujka. Prva plaća po novoj sistematizaciji bit će isplaćena oko 15. svibnja ili samo nekoliko dana uoči lokalnih izbora. Kada smo 28. ožujka zatražili uvid u novu sistematizaciju, rečeno nam je kako je nužno strpjeti se do njezina stupanja na snagu, kada će ona biti objavljena.

Pravilnik objavljen
Sada je novi Pravilnik uistinu i postavljen na web-stranicu Unikoma, a mi smo ga usporedili sa sistematizacijom koja je bila na snazi od 2016. godine pa sve do ožujka ove godine. Naime, dio radnika tvrdio je kako nova sistematizacija ide u prilog samo Upravi i vodećem kadru, a radnicima su plaće podignute u nikakvoj ili tek minimalnoj razlici bodova i služe tek kao predizborno mazanje očiju. Sam Unikom u svom odgovoru o razlozima nove sistematizacije naveo je kako je do nje došlo zbog tehnoloških i zakonskih promjena koje je Unikom d.o.o. bio dužan provesti, a tiču se povećanja obujma javne usluge koju pružaju korisnicima.

Ono što je evidentno na prvi pogled je da sistematizacijom plaće nisu išle gore svim radnicima, ali i da je usporedbom članka 4. dva Pravilnika Unikoma umjesto nekadašnjih sedam službi i radnih jedinica, sada 12 službi i sektora. Naime, sve radne jedinice sada su postale službe, a osim Uprave, Službe općih i pravnih poslova, kojima je sada dodano i upravljanje ljudskim resursima, potom Službe financija i računovodstva i Zoološkog vrta, sve ostale radne jedinice pod nazivima Čistoća, Zelenilo i Prometnice postale su dio novih službi kojima su dodane i nove. Tako sada Unikom ima zasebnu Službu interne revizije i kontrolinga, Službu sustava kvalitete i zaštite okoliša, Službu razvoja i provedbe projekata, informacijskih tehnologija i odnosa s javnošću, Službu tehničkih poslova, Službu nabave i skladišta, Službu obračuna i naplate, te dva sektora, i to Sektor gospodarenja otpadom i Sektor komunalnih djelatnosti, koji zamjenjuju nekadašnju Čistoću i Zelenilo. Ako smo točno prebrojali, u ponudi vrsta radnih mjesta sada je njih 128 u odnosu na nekadašnjih 114.

Tako u Uredu direktora ostaju tek direktor i voditelj ureda direktora, dok je tehnički direktor prebačen na čelo nove Službe tehničkih poslova, a iz ureda direktora izmještena je i funkcija pomoćnika direktora za komunalne djelatnosti.

Zanimljivo je i da je prema opisu posla evidentno kako je radno mjesto pompoznog naziva "voditelj ureda direktora" ništa drugo negoli mjesto tajnice jer su zadatci na ovom radnom mjestu "obavljanje svih administrativnih poslova i poslova javnog priopćavanja za potrebe Uprave Društva, a prema opisu posla vrši se obrada, sortiranje, odlaganje i čuvanje ulazne i izlazne dokumentacije, ugovora i dr., vodi ažuran adresar društava s kojima ono posluje, vodi evidencija o ulaznoj i izlaznoj pošti te njezinoj distribuciji, vodi evidencija o troškovima poštanskih pošiljaka" i slično. No koeficijent je na ovom radnom mjestu ostao isti i iznosi 2,35.

U novoj Službi interne revizije i kontrolinga nova je i funkcija voditelja ove službe, koji je izravno odgovoran direktoru, a njegov koeficijent je 2,80, što je primjerice više negoli je po prošloj sistematizaciji imao tehnički direktor za komunalne djelatnosti čiji je koeficijent iznosio 2,75. Potom je tu nova Služba sustava kvalitete i zaštite okoliša, koja također ima voditelja, koji također odgovara izravno direktoru, a koji je dobio koeficijent 2,80. Potpuno odvojena je sada Služba razvoja i provedbe projekata, informacijskih tehnologija i odnosa s javnošću u kojoj je čak pet vrsta radnih mjesta, od kojih su čak dva vezana uz odnose s javnošću i komunikaciju, što je između ostalog i jedan od radnih zadataka voditelja ureda direktora. Upravo na ovoj službi evidentno je da je u staroj sistematizaciji uistinu bilo dosta nelogičnosti, jer je po staroj sistematizaciji posao odnosa s javnošću pripadao pod RJ Čistoća. No rukovoditelj ove službe ima koeficijent od čak 3,70. Taj koeficijent gotovo je na razini tehničkog direktora kojemu je koeficijent ostao 3,95. No tehnički direktor izmješten je iz Ureda direktora i sada mu je potpao posao skrbi za vozni park i mehaničarsku radionicu. Tu je uz ranije postojeća radna mjesta poslovođe voznog parka i poslovođe mehaničarske radionice sada osvanula i funkcija voditelja voznog parka i mehaničarske radionice s koeficijentom od 2,75, dok je poslovođi voznog parka koeficijent ostao 1,68, da bi poslovođi mehaničarske radionice koeficijent skočio sa 1,73 na 1,92.

Radna jedinica Čistoća sada je postala Sektor gospodarenja otpadom, a ukinuta je funkcija pomoćnika direktora za gospodarenje otpadom. Rukovoditelj RJ Čistoća sada postaje rukovoditelj sektora s koeficijentom 3,35, što je nešto više u odnosu na bivšeg rukovoditelja Čistoće koji je imao koeficijent 3,04. Ovdje nas je najviše zanimalo što se dogodilo s malim radnikom ili upravo onim ljudima koji uistinu prazne kante ispred naših kućanstava. Tako je, primjerice, radniku na odvozu otpada koeficijent novom sistematizacijom podignut s 1,41 na 1,62, a Unikom može zaposliti 50 takvih osoba.

Pomoćni čistač?!
U RJ Zelenilo, koje je sada postalo dio Sektora komunalnih djelatnosti, uz poslovođu održavanja zelenih površina pojavilo se novo radno mjesto voditelja održavanja javnih zelenih površina s koeficijentom od čak 2,30, dok je koeficijent poslovođe 2,10. Ipak, koja je razlika između voditelja i poslovođe održavanja javnih zelenih površina, osim koeficijenta, teško je reći jer u opisu posla prvog stoji da "svakodnevno organizira i vodi rad radnika te vrši njihov raspored radi obavljanja poslova i radnih zadataka", dok se kod poslovođe navodi, kako citiramo: "Poslovođa organizira i vodi rad radnika te vrši njihov raspored radi obavljanja poslova i radnih zadataka". Inače, izvor iz Unikoma tvrdi kako je na spomenuto novo radno mjesto, uz odgovarajući rast plaće, postavljen predsjednik sindikata. Sindikat je, pak, dao suglasnost na novu sistematizaciju.

Pod Sektor komunalnih djelatnosti sada su pripale i RJ Prometnice te javna higijena ili čistači ulica. I dok su prije postojali čistači javnih površina prve i druge grupe, sada postoje čistači čak tri grupe, a uz njih je tu i radno mjesto pomoćnog čistača. Običan čistač prije je imao koeficijent 1,15, koji mu je sada podignut na 1,64. U RJ Prometnice ubačena je uz funkciju rukovoditelja Radne jedinice Prometnice i ona voditelja radova na održavanju prometnica. Plaća je nešto porasla i rukovoditelju Zoološkog vrta te jednom dijelu radnika u Zoološkom vrtu, a te sreće, primjerice, nisu bili veterinar, vozač kompe i vratar.

Nefreteta Z. Eberhard
prije izbora
“TAJMING” NE

IZGLEDA KAO

SLUČAJNOST
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike