Novosti
POVIJESNA PRESUDA EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

Cijepljenje djece je obvezno
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Europski sud za ljudska prava prihvatio je stajalište Češke o obveznom cijepljenju djece, stoji u povijesnoj presudi objavljenoj u četvrtak koja odbacuje tužbe roditelja o kršenju njihovih roditeljskih prava.

To je prva presuda Europskog suda za ljudska prava donesena po tužbi protiv obveznog cijepljenja djece od dječjih bolesti i na nju se nije moguće žaliti. Odluka ESLJP-a donesena je po tužbama podnesenima prije pandemije, u razdoblju od 2013. do 2015., no one bi mogle biti aktualizirane ako se povede rasprava o cijepljenju djece protiv COVID-19.

Češke obitelji žalile su se ESLJP-u na odluke nacionalnih sudova jer im je upis djece u pripremni razred za osnovnu školu bio uvjetovan cijepljenjem ili su bile novčano kažnjene jer su odbile cijepiti svoju djecu protiv dječjih bolesti. ESLJP u svom pravorijeku navodi da nije bilo kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima. “Sud je utvrdio da su mjere, na koje su se žalili tužitelji, a koje su procijenjene u nacionalnom kontekstu, uravnotežene s ciljevima češke države, to jest zaštitom od bolesti koje su velika ugroza za ljudsko zdravlje”, navodi ESLJP.

Prema češkom zakonu, djeca moraju biti cijepljena protiv devet općepoznatih bolesti, kao što su poliomijelitis (dječja paraliza), hepatitis B, tetanus, ospice, hripavac, osim u slučaju medicinski opravdanih razloga. Češke vlasti provodile su politiku “legitimnih ciljeva zaštite zdravlja kao i prava navodeći da cijepljenje štiti i one koji primaju cjepivo i one koji ne mogu biti cijepljeni iz medicinskih razloga” i ovise o kolektivnom imunitetu. Češke vlasti “težile su postići legitimne ciljeve zaštite zdravlja i prava drugih”, navodi ESLJP. “Češka zdravstvena politika prema tome dosljedna je u najboljem interesu djece”, dodaje se. H
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata