Novosti
IZMJENE KAZNENOG ZAKONA

Pedofilima će zabrana rada s djecom biti obveza, a ne samo mogućnost
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Dodatno će se ojačati dio koji se odnosi na propust službene osobe koji utječe na prava djece, odnosno njihov život i zdravlje

Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona upućenima u javno savjetovanje predviđeno je uvođenje kao obveze, a ne samo kao mogućnosti kao do sada, zabrane rada s djecom osuđenim pedofilima, pa i doživotno.

Prijave uznemiravanja
Predlaže se, naime, izmjena kada je riječ o obavljanju poslova u kojima takve osobe dolaze u redoviti kontakt s djecom, pod uvjetom da postoji opasnost da će "zlouporabom te dužnosti ili djelatnosti počinitelj ponovno počiniti kaznena djela na štetu djeteta". Zakonodavac time nastoji ojačati kaznenopravnu zaštitu djece otklanjanjem mogućnosti da osuđeni pedofil započne ili nastavi obavljati dužnost ili djelatnost u kojima dolazi u redoviti kontakt s djecom, navodi se u prijedlogu izmjena. Ova sigurnosna mjera izriče se i kada kaznena djela na štetu djece pedofil nije počinio u obavljanju dužnosti ili kakve djelatnosti. Kako se navodi u prijedlogu novog zakona, intencija navedene sigurnosne mjere je i otklanjanje od počinitelja okolnosti koje mogu poticajno djelovati na njega u smislu ponovnog počinjenja kaznenih djela na štetu djece. Laički rečeno, da se pedofila "ne dovodi u napast".

Iako je izmjenama Kaznenog zakona iz 2018. godine ukinuta zastara kaznenog progona za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta kojima je kao kvalifikatorna okolnost propisana smrt djeteta, novim zakonom predlaže se daljnje proširenje djela za koja kazneni progon i izvršenje kazne ne zastarijevaju. Riječ je o teškim oblicima spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta koji su kvalificirani težom posljedicom, koja se sastoji u nanošenju teške ozljede djetetu ili narušenju njegova tjelesnog ili emocionalnog razvoja ili je u djelu sudjelovalo više počinitelja ili je počinjeno nad posebno ranjivim djetetom, od bliske osobe ili osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, ili je počinjeno na osobito okrutan ili osobito ponižavajući način. Također bi se napokon i kazneno djelo spolnog uznemiravanja trebalo progoniti po službenoj dužnosti za sve. "Novim izmjenama osigurat će se kazneni progon počinitelja ovog kaznenog djela po službenoj dužnosti za sve kategorije žrtvi. Ujedno će se postići da se sva kaznena djela protiv spolne slobode progone po službenoj dužnosti", navodi se u prijedlogu koji je u javnom savjetovanju. Do sada se prijedlog za progon morao podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja, no, budući da se u praksi pokazalo kako je rok od tri mjeseca za podnošenje prijedloga za progon prekratak, predlaže se brisanje stavka u zakonu koji je specificirao da se sva kaznena djela spolnog uznemiravanja pokreću po prijedlogu, osim kada se radilo o djeci.

Zaštitni nadzor
Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona predlažu se i izmjene zaštitnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora. Do sada se ova sigurnosna mjera primjenjivala ex lege, odnosno nije se izricala pravomoćnom presudom, već se primjenjivala po sili zakona u situacijama kad su bili ispunjeni zakonski uvjeti. Radi se o jedinoj takvoj mjeri u Kaznenom zakonu, a s obzirom na to da ju za sada ne izriče sud pravomoćnom presudom, njezino kršenje zapravo nije bilo moguće sankcionirati, što će sada biti omogućeno. Onaj tko se takve mjere ne bude pridržavao moći će biti kažnjen za kazneno djelo neizvršenja sudske odluke. Zaštitni nadzor po punom izvršenju kazne izriče se u slučajevima kada je počinitelju izrečena kazna zatvora u trajanju od pet ili više godina za namjerno kazneno djelo ili u trajanju od dvije ili više godina za namjerno kazneno djelo s obilježjem nasilja ili za kaznena djela protiv spolne slobode ili spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Sandra Lacić
OČEVIDNIK SVIH OBITELJSKIH NASILNIKA
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene Kaznenog zakona kako bi se ojačao dio zakona koji se odnosi na propust službene osobe koji utječe na prava djece, odnosno njihov život i zdravlje. Ministar Malenica potvrdio je i da će se raditi i očevidnik svih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji, kao i prekršaja, tako da se oni evidentiraju samim činom pokretanja postupka. Taj očevidnik će, pojasnio je ministar, služiti da nadležna tijela dobiju informaciju da je pokrenut kazneni ili prekršajni postupak kako bi mogla poduzeti određene mjere u cilju zaštite života i zdravlja djece.
BROJNE IZMJENE
Kazneni zakon donesen je 2011. godine, a od svog stupanja na snagu izmijenjen je četiri puta te je jednom ispravljen. Pete izmjene i dopune bile su prvenstveno motivirane osnaženjem kaznenopravne zaštite od nasilja u obitelji i izmjenom koncepta kaznenog djela silovanja.
Uvode se i nova pravila kada je riječ o kažnjavanju kršenja mjera zaštitnog nadzora
Možda ste propustili...

NAJRJEĐE GLASUJU ZA USVOJENE ODLUKE EU PARLAMENTA

Kolakušić i Sinčić najveći gubitnici

PREDSJEDNIK RH ZORAN MILANOVIĆ

Odlikovanje kardinalu Puljiću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U OBŽ jedna osoba preminula, 413 novopozitivnih

2

MONS. ROKO GLASNOVIĆ

Zaređen novi dubrovački biskup

3

VLADA O PREDSTOJNIKU UREDA PREMIJERA

Frka Petešić plaća prirez od 18 posto u Zagrebu