Svijet
KONFERENCIJA O BUDUĆNOSTI EUROPE: PLATFORMA OD 19. TRAVNJA

Građani će moći iznijeti svoja očekivanja i ideje o budućnosti Europe
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Konferencija o budućnosti Europe aktivirat će 19. travnja višejezičnu digitalnu platformu na kojoj će građani iz cijele Europske unije iznijeti svoja stajališta o bilo kojoj temi koju smatraju važnom za budućnost Europske unije.

Konferencija o budućnosti Europe bit će inaugurirana na Dan Europe, 9. svibnja.

Na digitalnoj platformi građanima će se omogućiti da prvi put na razini EU-a iznesu svoje ideje, komentiraju tuđe, organiziraju događaje i sudjeluju u njima. Kako je priopćeno iz ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, platforma će biti glavno čvorište Konferencije o budućnosti Europe, mjesto na kojemu će se okupljati i razmjenjivati svi doprinosi Konferenciji, uključujući decentralizirana događanja, paneli europskih građana te plenarna zasjedanja Konferencije.

Specijaliziranim mehanizmom povratnih informacija objedinit će se i analizirati ključna pitanja kako bi ih se moglo uzeti u obzir i tijekom panela europskih građana i plenarnih zasjedanja Konferencije. Platforma će također pružiti informacije o strukturi i radu Konferencije, kao i resurse za organizatore događanja, uključujući katalog ključnih događanja, preko kojih će moći promicati svoje inicijative na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Građani će na jednostavan način moći tražiti događanja na kojima žele sudjelovati uz pomoć posebnog rasporeda.

"Moramo tu raspravu učiniti što življom, a u vrijeme koronavirusa to znači eksperimentirati digitalnim platformama u najvećoj mogućoj mjeri. Ovom platformom nudimo alate koji svima omogućuju da se aktivno uključe u tu raspravu i pobrinut ćemo se za to da se te ideje uvrste u analizu i zaključke Konferencije", smatra belgijski europarlamentarac Guy Verhofstadt.

Portugalska državna tajnica za poslove EU-a u ime Predsjedništva Vijeća EU-a Ana Paula Zacarias komentirala je da će "digitalna platforma dovesti Europljane u javni prostor". "To će im omogućiti da daju primjedbe, podijele s drugima svoje snove i očekivanja te da surađuju sa svojim predstavnicima", kaže Zacarias.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica kaže kako će digitalna platforma osigurati jedinstven prostor za sudjelovanje naših građana u razgovorima i raspravama diljem Europe. "Time će se ljudima omogućiti da izraze svoje ideje, primjedbe, nade i snove, i to na svim službenim jezicima EU-a", ističe Šuica.

Službeni hashtag Konferencije #BudućnostJeVaša. D.Pav.
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike