Regija
UHVATIO SOMA KAPITALCA

U ribolov idem iz gušta, a ulov se slučajno dogodi
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Rijetki ulov Marka Franjića (43) dogodio se u čamcu, na sredini rijeke Drave, kod Čađavice

Marko Franjić (43) iz Čađavice, dugogodišnji iskusni ribolovac i član Športsko-ribolovne udruge Šaran u slatinskom prigradskom Bakiću, može se pohvaliti rijetkim ulovom - izvukao je soma dugog 206 centimetara i teškog čak 60,2 kilograma. Marko kaže da to nije osobito teško, kao svaki drugi ribolov, samo treba imati „ozbiljan“ pribor da tako veliku ribu možete izvući iz vode.

– To nije najveći som koji je zagrizao moju udicu, bilo je i većih, ali oni su se borili, trgali, otkvačivali, a ovaj nije imao sreće, pa sam ga ulovio. Tako velikih riba ima u rijekama diljem Europe, kao što je Po u Italiji, ili Ebro u Španjolskoj, pa ljudi ne smatraju da je to nekakav značajni ulov. Nažalost, kod nas su loše vode i nema mnogo ribe takvih dimenzija, pa kad se dogodi takav ulov ispadne da je to senzacija. Vjerojatno ima i većih riba, ali one su rijetke – skromno će Marko. Rijetki ulov dogodio se na sredini Drave, kod Čađavice. U ribolovu je u čamcu s Franjićem bio i ribolovac Marko Meštrović, koji mu je pomogao izvući ovu veliku ribu. Marko Franjić ribolovom se bavi od svoga djetinjstva, kad je sa šest godina s ocem počeo odlaziti u ribičiju. Od oca je i naučio sve što zna o tom hobiju.

- Lijepo je uhvatiti tako veliku ribu, poslije takvog događaja ima neka priča koja ostaje, ali ne mogu reći da sam uhvatio velikog soma, pa sada mi nitko nije ravan. Nisam takav natjecatelj u ribolovu, ne moram se, i ne želim se dokazivati. U ribolov odlazim iz „gušta“, a ulov se dogodi, to je slučajna stvar. Ne sviđa mi se kad se o takvom događaju piše kako je netko uhvatio grdosiju, borio se, pa je savladao, kao da je to neman koju treba zatući. O toj ribi treba imati neko poštovanje, ipak je ona tu živjela 20 ili 30 godina, izbjegla je neke udice, a ja sam joj presudio. Ima među ribolovcima i zavisti, pa i različitih komentara - ispričao nam je ljubitelj ribolova Marko Franjić.

Prema riječima predsjednika ŠRU-a Šaran Damira Kirete, u prosincu prošle godine dogodio se također veliki ulov, naime, član udruge Saša Maksimović na Dravi kod Kapinaca ulovio je soma teškog 68 kg. "Veličinu ulovljene ribe ograničava ribolovni pribor i tehnika ribolova. Marko i Saša bili su spremni na veliki ulov, pa su uspjeli. I drugi ribiči često imaju velike ribe na udici, ali ne uspiju ih izvući zbog neprikladnog pribora", kaže Kireta.

Petar Žarković
206

centimetara dugačak je ulovljeni som na Dravi
60,2

kilograma teži som, a Franjić je u ribičkoj karijeri upecao i teže primjerke
Veliki grabežljivac, kapitalac, ulovljen je spin tehnikom ribolova umjetnim mamcem Orka shad 18 cm, montiranim na jig glavu težine 30 grama, udicom br. 7/0.
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike