Osijek
ŽIDOVI OBILJEŽILI BLAGDAN JOM HAŠOA

Sjećanje na holokaust
i danas je vrlo aktualno
Objavljeno 8. travnja, 2021.

U Osijeku je u četvrtak kod spomenika Majka i dijete, u neposrednoj blizini zgrade Židovske općine Osijek, odana počast žrtvama holokausta u povodu židovskog praznika Jom Kipura, odnosno Dana sjećanja na holokaust i junaštvo. Pod spomenik britanskog kipara rodom iz Osijeka Oscara Nemona vijence su položili predstavnici Židovske općine, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. O važnosti sjećanja na holokaust govorio je Damir Lajoš, predsjednik Židovske općine Osijek.

- Danas se sjećamo židovskih žrtava, šest milijuna Židova stradalih u koncentracijskim logorima u Europi. Mi pamtimo i trudimo se sačuvati sjećanje na sve logore u ovim krajevima, ne samo na Jasenovac kao najpoznatiji nego i na osječki logor na Tenjskoj cesti, koji je bio samo prijelazni - i na logor Đakovo, gdje je stradalo gotovo 3000 zatočenica s malom djecom.

Sve su to mjesta stradanja koja se mi trudimo dostojno obilježiti u znak sjećanja na te žrtve. Uloga nas Židova je da pamtimo imena ne samo Židova nego i nežidova koji su bili dobri i pravedni za dolazak Mesije koji će povesti sve u obećani svijet. U znak sjećanja na ovu tragediju obilježavamo i dodjeljujemo nagrade Pravednik među narodima. Teško ćete naći još koji primjer da netko tko je preživio tolika stradanja dodjeljuje nagrade onima koji su pomagali Židovima u tim najstrašnijim trenutcima. Drugi razlog obilježavanja Jom Hašoa je poruka "nikada više", odnosno opomena ne (samo) Hrvatskoj nego i cijelom svijetu u što se može pretvoriti nacionalizam i mržnja prema jednom narodu kada izmakne kontroli i da učinimo sve da se takvo nešto nikada više ne ponovi. Puno je prošlo od Drugog svjetskog rata, ali događaji u svijetu pokazuju kako su ova obilježavanja još uvijek aktualna i potrebna - rekao je Lajoš.

Predsjednik Židovske općine podsjetio je da u Osijeku danas živi 150 članova, ali to ne ometa osječke Židove da budu jedna od aktivnijih općina ne samo u Hrvatskoj nego i na prostoru bivše Jugoslavije.

U ime Grada Osijeka vijenac pod spomenik Majka i dijete položila je dogradonačelnica Žana Gamoš, a Osječko-baranjsku županiju predstavljao je Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine. D.Celing

Puno je prošlo od 2. svjetskog rata, ali događaji pokazuju kako su ova obilježavanja još uvijek potrebna
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike