Osijek
“KORIJENI PUSTARE” U ANTUNOVCU

Na “Ćošku“ opet đeram, mlin, Ćiro...
Objavljeno 9. travnja, 2021.
Nakon devet godina ostvaruje se napokon želja udruge "Korijeni pustare" da naprave in situ muzej u Antunovcu. Ova udruga, kaže Branko Vadlja, jedan od operativaca pustaraša, uz Željka Miškovića, predsjednika, Ivana Kastela, Damira Balaža i drugih, njeguje i oživljava običaje, tradiciju i kulturu življenja na prostorima nekadašnjih pustara pa je projekt "Pustaraški ćošak“ iznimno važan za mnoge koji su se davnih godina rodili i uživali u životu na pustarama.

- "Pustaraški ćošak" bit će zapravo jedinstven muzej u Hrvatskoj jer je točno na lokaciji gdje smo našli i neke zakopane dokaze koji svjedoče da je mjesto autentično. Riječ je o križanju Kolodvorske i Školske ulice u Antunovcu, u smjeru nekadašnje pustare Seleš. Želimo postaviti stvari tako da svi koji će dolaziti na ovo izletište i mjesto koje u mnogima budi sjetu na davna i bezbrižna vremena, mogu vidjeti što je sve postojalo na pustarama i kako je bio organiziran način života na gospodarskim posjedima.

Tuda je nekada prolazila uskotračna pruga, takozvana Ćirina pruga, pa će u dogledno vrijeme biti postavljena i njegova replika s nekoliko vagona, putničkih i teretnih, kojima se komuniciralo između pustare i Osijeka. Položit ćemo i originalne tračnice - kaže Vadlja.

No, neće to biti jedini sadržaj na "Pustaraškom ćošku". Sada se vidi kako se uređuje plato i preprema podloga za tračnice, ali postavit će se i veliko raspelo, krušna peć pokraj njega te sjenica kapaciteta sedamdesetak ljudi.

- Nakon pet godina mukotrpnog istraživanja, našli smo i parni stroj iz 1910. godine koji će također zasjati u svom nekadašnjem svjetlu. Bit će ovdje i arteški bunar, i đeram ćemo postaviti, iskopali smo ovdje i mlinsko kamenje, što znači da je tu nekada uistinu bio mlin. Spajamo sve od Karla Leopolda Pfeifera, koji je križanjem svinja ovdje stvorio jedinstvenu slavonsku svinju, pfeifericu. Ovaj će naš muzej služiti izletnicima, školarcima, studentima poljoprivrede kao edukacijski centar - ističe Vadlja.

Inače, pustaraši su vrlo aktivni, a Vadlja, koji je s Kastelom autor monografije “Pustare južno od Osijeka”, navodi da je cijela naklada rasprodana pa idu u dotisak tog zapisa o pustarama kakav je malo tko uspio ukoričiti do sada.

Vadlja je uime svoje udruge zahvalio na višegodišnjoj potpori, pa i u realizaciji ideje "Pustaraškog ćoška" načelniku općine Antunovac Davoru Tubanjskom. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike