Sport
EKSKLUZIVNO NENAD BJELICA

Predaleko smo stigli da se sad zadovoljimo drugim mjestom
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Osobno uživam u ovom trenutku, a želim da se isto osjeća i momčad - kaže Bjelica

Napetost raste. Nećemo reći kako je dosegnula vrhunac, ali nogometaši Osijeka u posljednju četvrtinu prvenstva ulaze rame uz rame s Dinamom kada je u pitanju borba za naslov prvaka.

U tome je jedan detalj posebno znakovit. Bijelo-plavi su u prošlosti rijetko kada u proljeće imali nezaboravne rezultate. Obično bi bolji bili u jesenskom dijelu sezone, a s proljeća bi nekako gubili zamah. No kod Nenada Bjelice to nije slučaj. Njegova momčad je u drugom dijelu sezone od moguća 33 boda osvojila čak njih 28, a u trećem krugu imala je najbolji ovosezonski učinak s 22 osvojena boda.

Dobra forma
Stoga nije ni čudno što se u Gradskom vrtu s optimizmom gleda na posljednjih devet susreta ove sezone u kojima će pasti konačna odluka o državnom prvaku.

- Zadovoljan sam učinkom ne samo u trećem već i u prethodna dva kruga, ali za mjesto na samom vrhu u četvrtoj dionici prvenstva morat ćemo imati još bolji učinak. Stvarno možemo biti ponosni na sve što smo ostvarili ove sezone, ali to ne znači kako se time trebamo zadovoljiti i tu stati - kaže Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Rezultati ovog proljeća govore kako je Osijek u dobroj formi. Mnogi bi treneri rekli kako su formu momčadi tempirali za određeno razdoblje, no Bjelica ne pripada u tu kategoriju.

- Ne vjerujem u te priče o ciljanom tempiranju forme niti sam se ikada bavio takvim idejama. U kojem sam god klubu radio, rezultatske sam ciljeve postavljao na najvišu moguću granicu, pa smo zato uvijek trebali biti u formi. Kroz sezonu uvijek ima uspona i padova, pa je zbog toga važno imati širinu kadra, ali i jasnu ideju. Dobro su nam duplirane sve pozicije u momčadi, u kvalitetnom smo tjelesnom i psihološkom stanju u poodmaklom dijelu sezone, što me čini zadovoljnim.

Analitičari će se sad već početi baviti izračunima koliko će bodova biti potrebno kako bi se postalo novi prvak Hrvatske. Međutim, Bjelica se ne opterećuje takvih stvarima.

- Teško je predviđati što će se dogoditi za mjesec ili više dana. Možda korona opet uzme maha pa se sezona i ne završi. Zato trebamo biti fokusirani samo na prvu sljedeću utakmicu, osvojiti u Koprivnici tri boda pa onda razmišljati dalje. Zašto bih pravio računice kad se može dogoditi da nam ni svih devet pobjeda ne bude dovoljno za naslov prvaka. Pobjeđivati iz utakmice u utakmicu jedina je računica koja ima smisla.

Dinamu neće biti lako
U završnicu sezone Osijek ulazi samo s fokusom na prvenstvo dok jedini rival u borbi za titulu Dinamo igra na tri bojišnice, može li to biti prednost za bijelo-plave?

- Sigurno kako bi to trebala biti naša određena prednost jer ćemo se moći tjedan dana pripremati za svaku sljedeću utakmicu. Iz iskustva znam kako se nije lako pripremati za svaku sljedeću utakmicu kada ona dolazi svaka tri dana. Prošao sam te stvari u Austriji i Dinamu. No ako će nam to i biti prednost, svejedno ćemo ju trebati potvrditi na terenu.

Pritisak koji stvara Osijek ove sezone ipak je određena novost za Dinamo jer rijetke su bile sezone kada je početkom travnja utrka za naslov bila ovako otvorena. Koliko taj detalj može biti Osijekov adut?

- Stvarno ne mogu pričati o tome kako će Dinamo reagirati na taj naš pritisak. Neće im biti lako s obzirom na veliki broj utakmica koji će igrati, ali moramo znati koga imamo za suparnika. Dinamo je i dalje najjača hrvatska momčad koja ima vrlo širok igrački kadar. Mi možemo neke minuse koje imamo u odnosu na njih kompenzirati momčadskim duhom i maksimalnim angažmanom. Zapravo, nikada nisam momčad želio opterećivati suparnikom. Neću ni sada. Imamo mi dovoljno svojih briga i stvari koje još možemo popraviti, pa se želim fokusirati na to da mi budemo što bolji.

Već sada je jasno kako će Osijek, bez obzira na to kako završila utrka za naslov prvaka, postići svoj najbolji plasman u klupskoj povijesti, ali Bjelica se ne misli zadovoljiti tom činjenicom.

- Predaleko smo došli da bismo se trebali zadovoljiti drugim mjestom, ali nećemo biti razočarani ako ne budemo prvaci. Osobno uživam u trenutku, u svakom treningu i novoj utakmici, a želio bih da se isto osjeća i momčad. Što više budemo sposobni uživati u svemu što nam se događa, to će nam biti lakše u zahtjevnoj završnici sezone - zaključio je Nenad Bjelica, trener NK-a Osijek.

Dalibor Keler
TEMELJI ZA SLJEDEĆU SEZONU
Dolazak Nenada Bjelice u Osijek označio je početak novog projekta čiji je konačni cilj da bijelo-plavi napokon u grad na Dravi donesu naslov prvaka. Ove ili u nekoj od sljedećih sezona.

- Kratko smo ovdje, puno toga smo ove sezone radili u hodu jer je bilo promjena i u rukovodećim strukturama kluba, a polako mijenjamo i mentalitet momčadi. Nisu to lake zadaće, troši se na njih puno energije, ali zasad smo uspješni. Smatram kako smo udarili zdrave temelje da i sljedeće sezone, u najgorem slučaju, budemo ovako dobri.
prednost
OSIJEK SE BORI NA SAMO JEDNOJ FRONTI
Možda ste propustili...

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

RUKOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI OD SESVETA

Nakon Kupa ligaški bodovi su imperativ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana