Sport
OSJEČANI SU ZA IGRANJE

Mi bismo prekidom čak profitirali, ali ne želimo takav epilog
Objavljeno 8. travnja, 2021.
U četvrtak je zasjedanje u HRS-u, ljudima u Savezu valjda neće pasti na pamet da usvoje zahtjev PPD-a Zagreb

Nestrpljivo će hrvatski rukometni klubovi iščekivati zaključke sjednice skupštine IO HRS-a u četvrtak koja bi mogla "skrojiti" drukčiju završnicu ligaških natjecanja. Hrvatski prvak PPD Zagreb zatražio je privremenu obustavu prvenst(a)va, a kao razlog naveo lošu epidemiološku situaciju u našoj zemlji.


S obzirom na to da Stožer civilne zaštite, koji je između ostalog zadužen za procjenu stanja i donošenje odluka mogu li se neke djelatnosti održavati ili ne, nije najavio slično pooštravanje mjera, jasno je kako bi usvajanje zahtjeva PPD-a Zagreb od strane HRS-a bio presedan ako bi se sportovi i nacionalni savezi postavili iznad vlasti. No treba ipak pričekati današnju skupštinu nakon koje bi trebalo biti sve jasnije.

Odluka na terenu

A do tada zanimljivo je čuti razmišljanja iz slavonskih klubova. Najjači osječki rukometni klubovi nisu dobili nikakav službeni dopis o prijedlogu privremene obustave natjecanja u državnim prvenstvima. Oba su prvoligaši, s tim da je ŽRK Osijek u najvišem rangu, a RK Osijek u Prvoj ligi Sjever, što je po jačini drugi rang natjecanja. Jasno je stoga da u oba kluba nisu bili u mogućnosti lamentirati o mogućem raspletu ove situacije, odnosno nagađati o odluci HRS-a na zahtjev hrvatskog prvaka. No, iznijeli su svoje mišljenje o tome kakav scenarij dovršetka sezone priželjkuju.


- Ne možemo nagađati o mogućoj odluci HRS-a i na koga će se ona eventualno odnositi, ali možemo istaknuti što mislimo kako bi trebalo završiti tekuću sezonu. Naš je stav da se igra uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera i primarno vođenje brige o zdravlju svih sportaša i sportašica. Tako smo se ponašali i do sada. S obzirom na to da se sezona uspješno odrađivala, uz poneku odgodu zbog zaraze u redovima pojedinih klubova, mislimo da se na isti način može i okončati - rekao je sportski direktor ŽRK Osijek Goran Crnov, čiji se klub normalno priprema za domaćinstvo ove subote protiv Sesveta. Osječki klub sudjeluje i u 2. ligi te U16, odnosno svim natjecanjima koja su odlukama Stožera civilne zaštite dopuštena te se normalno odvijaju.


- Kao i do sada, sve se treba uskladiti s odlukama Stožera i ako u njemu smatraju kako postoje uvjeti za odigravanje sportskih natjecanja, smatramo da se ona trebaju nastaviti održavati, a ne odgađati ili čak otkazivati. Eto, mi bismo čak i profitirali kada bi se ponovila situacija od lani i prekinulo prvenstvo, jer trenutačno držimo četvrto mjesto koje bi nas vodilo u Europu. No takav nas epilog ne zanima, želimo da se sve odluči isključivo na terenu - pojasnio je Crnov.
Odluka na nadležnima

I RK Osijek ove subote ima prvenstveni susret na domaćem terenu te se normalno priprema za derbi kola protiv KTC-a. Osječani su također osjetili specifičnost ove sezone, u kojoj su poneka kola znala biti prorijeđena odgodama zbog zaraze koronavirusom. No, poput svih ostalih, i oni su se prilagodili na novu realnost te poneku odgođenu utakmicu nadoknadili u kasnijim terminima. Trenutačno su na petom mjestu, a smatraju kako odluku o eventualnom kasnijem ili čak drukčijem dovršetku sezone trebaju donijeti nadležna tijela.


- Zdravlje i sigurnost sportaša trebaju biti prioritet u svakom sportu, pa tako i u rukometu. S druge strane, nažalost, imamo puno iskustva u natjecanjima u okolnostima pandemije i već dugo funkcioniramo u tim okvirima. Odluku o tome koliko je trenutačna situacija rizična i je li prekid potreban trebaju donijeti nadležna i stručna tijela koja mogu procijeniti realne rizike trenutačnih okolnosti - priopćio je predsjednik kluba Krešo Tomas.
Nažalost, iz Spačve Vinkovci, koja je kao sudionik Paket24 Premijer lige svakako najzainteresiranija za ovaj rasplet, unatoč brojnim pozivima, nismo uspjeli dobiti reakciju na ovaj prijedlog "plinara".


Goran Roguljić
Odigrane tri četvrtine prvenstava
Prvoligašice su najdalje dogurale s prvenstvom, odigrano je 20 od 26 kola, što znači tri četvrtine prvenstva. Treba napomenuti i da veći broj klubova ima poneku utakmicu manje, no sezona se uz sve to uspješno "kotrljala". Slično je i u Prvoj ligi Sjever, koja će svoje 20. kolo (od 26) odraditi ovog vikenda. Najviše odigrati imaju klubovi u Paket24 Premijer ligi, koji su tek započeli doigravanje za prvaka i ostanak. Nakon osnovnih 18 kola klubovima je u Ligi za prvaka i Ligi za ostanak ostalo još po osam, nekima zbog odgoda i devet utakmica.
Najčitanije iz rubrike