Osijek
OPASNOST NA SJENJAKU

Pješački prijelaz preko kojega je djeci zabranjeno
Objavljeno 8. travnja, 2021.
Stanari pozivaju nadležne da zajednički analiziraju problem i pronađu najbolje rješenje

Unatoč označenom pješačkom prijelazu stanari dvanaesterokatne zgrade Sjenjak 10, s nešto manje od stotinu stanova, strahuju za sigurnost svoje djece koja svakodnevno trebaju prijeći spornu cestu kada idu u obližnji Dječji vrtić Sjenčica ili pak Osnovnu školu Mladost. Nemali broj puta uvjerili su se kako vozači velikom brzinom izlijeću iza zavoja Ulice I. G. Kovačića, koja se veže na cestu kroz Sjenjak i usporedno sa željezničkom prugom vodi do kružnog toka na Trpimirovoj, a o samoj opasnosti za pješake svjedoče i učestale prometne nezgode koje se događaju upravo na tom zavoju. O svemu tome stanovnici toga dijela najmnogoljudnijeg osječkog naselja u više su navrata upozoravali Grad Osijek u čijoj je nadležnosti uređenje gradskog prometa i prometnica, no kako konkretog odgovora nije bilo, odlučili su se obratiti javnosti i preko Glasa Slavonije.

- U našoj neposrednoj blizini su vrtić i osnovna škola te sportski tereni, zbog čega ovaj pješački prijelaz svakodnevno koristi veliki broj djece i odraslih, ne samo iz naše zgrade nego i okolnih naselja. Zavoj ispred zgrade je nepregledan, a sigurnosnu situaciju dodatno otežava drveće i parkirana vozila uz rub obiju strana ceste – kaže Hrvoje Knežević, predstavnik stanara zgrade kućnog broja Sjenjak 10.

Opasne situacije
Teško je pronaći stanara ove zgrade koji na spornom pješačkom prijelazu nije imao bar jedanput neugodno iskustvo ili opasnu situaciju.

"Vodila sam dijete u vrtić i stali smo na pješačkom prijelazu jer smo s lijeve strane vidjeli da dolazi kamion. Vozač kamiona je usporio i propisno se zaustavio, mi smo krenuli preko pješačkog, a na pola puta primijetili smo osobno vozilo koje je obilazilo kamion. Uz stravičnu škripu guma automobil je stao samo koji metar od mene i djeteta. Ukočila sam se od straha, uzela dijete u naručje i prešla na drugu stranu ulice", prepričala nam je Marija svoje iskustvo dodajući kako je potom još dobila i arsenal ružnih uvreda od vozača koji je na pješačkom obilazio zaustavljeno vozilo.

Vesna pak upozorava da djecu samu preko pješačkog nitko ne pušta ni za živu glavu.

- Nema dana da se ne čuje škripa guma, zbog čega smo u stalnom strahu za naše male susjede. Neprestano smo pod stresom zbog toga i vrijeme je da se prijelaz adekvatno osigura - kaže Vesna.

Pusta obećanja
S obje strane pješačkog prijelaza svojedobno su bili postavljeni usporivači prometa, no nedavno su na zahtjev stanara susjednih zgrada uklonjeni zbog buke koju su stvarali, posebno noću u ljetnom razdoblju. Navodno je prekomjernu količinu buke utvrdila i stručna služba te je to bio dovoljan razlog za njihovo izmještanje. Zanimljivo je da u obližnjoj zgradi stanuje i osječki dogradonačelnik Boris Piližota, kojemu su se stanari "desetice" također obraćali, no ni to, osim obećanja, nije donijelo konkretne rezultate.

Kako god, stanari nisu vidjeli neku svrhu ni od tih usporivača prometa jer se neodgovorni vozači na njih nisu obazirali. U dopisu koji su uputili gradskom Odsjeku za promet 9. ožujka ove godine nezadovoljni stanari tvrde kako su do sada uvijek nailazili na nerazmijevanje te su im sami ponudili rješenje.

- Smatramo da je najprikladnije rješenje postavljanje uzdignute plohe kakvu Grad planira staviti ispred zgrade na broju 48, postavljanje ležećih policajaca i vertikalne svjetlosne signalizacije. Pozivamo nadležne da zajednički analiziramo problem i nađemo najpovoljnije rješenje – poručuje Knežević u nadi da se prije toga neće dogoditi neka tragedija.

Tomislav Prusina
Hrvoje Knežević,

predstavnik stanara

U našoj blizini su vrtić i osnovna škola, zbog čega ovaj pješački prijelaz svakodnevno koristi veliki broj djece. Zavoj ispred zgrade je nepregledan, a sigurnosnu situaciju dodatno otežava drveće i parkirana vozila uz rub ceste.

GRADSKA ČETVRT NOVI GRAD I POLICIJA

Potrebno odobrenje gradskog odsjeka

S ovim problemom stanari zgrade Sjenjak 10 obratili su se i vodstvu Gradske četvrti Novi Grad, koji su pak u više navrata o tome izvještavali nadležni gradski odsjek te im i požurnicama pokušavali natuknuti njegovu važnost.

- Upoznati smo sa situacijom na koju s pravom upozoravaju naši sugrađani i mnogo smo puta molili Odsjek za promet da taj problem riješi. Vijeće je za sve potrebne radove još prošle godine osiguralo sredstava, tako da nije upitno imamo li mogućnosti za realizaciju svega što je nužno. Nažalost, za ovakve radnje moramo imati prethodno odobrenje nadležnog odsjeka – tvrdi predsjednik Vijeća Gradske četvrti Luka Došen. Dodaje kako su kao rješenje ponudili mogućnost ugradnje "ležećih policajaca", što je odbijeno uz obrazloženje da je to put kojim prometuju vatrogasna vozila te zbog toga takvo rješenje nije prihvatljivo.

- Predlagali smo da se ugrade i semafori koji će reagirati na poziv pješaka ili na prekoračenje brzine vozila, također i dodatnu rasvjetu usmjerenu na pješački prijelaz, te da se obavi dogradnja postojećih mjera smirivanja prometa - ističe Došen napominjući kako sve to treba učiniti što prije.

Razočarani neučinkovitim i sporim reakcijama Grada Osijeka, stanari su se za pomoć obratili i osječkoj policiji, od koje su dobili odgovor kako je prometna regulacija i signalizacija u nadležnosti gradskog Odsjeka za promet. No policija je najavila da će sukladno mogućnostima obavljati nadzor prometa u blizini te lokacije kako bi svojom nazočnošću utjecali preventivno.

- Još 2018. godine, nakon zaprimanja sličnog podneska koji se odnosio na istu lokaciju, nadležnom tijelu za uređenje prometa na ulicama Osijeka, Odsjeku za promet Grada Osijeka, uputili smo dopis s prijedlogom nekoliko mjera kojima bi se povećao stupanj sigurnosti od kojih je usvojeno postavljanje mjera smirivanja prometa (tzv. usporivači, koji su sada maknuti) te su postavljena svjetla u kolniku za označavanje mjesta prijelaza pješaka. Također smo predložili da se vrate usporivači, da se postave treptači uz prometnu signalizaciju kao što su između zgrada kod kbr. 48 i 52, te da se na ulaze na glavnu cestu s parkirališnih prostora postave prometni znakovi obveznog zaustavljanja - stoji u odgovoru osječke policije.

Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike