Novosti
SMRT DJEVOJČICE U OSJEČKOM KLASJU

Majka je svojim ponašanjem
u trudnoći ugrozila život bebe
Objavljeno 7. travnja, 2021.
“Roditelji nisu bili u mogućnosti udovoljiti svim zdravstvenim potrebama djeteta”

Ivka Kaurinović, v.d. ravnatelja Centra za socijalnu skrb Osijek, i Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici - Klasje, u srijedu su pojasnile okolnosti smrti dvomjesečne djevojčice na Uskrs u Klasju.

- Centar za socijalnu skrb Osijek 3. ožujka zaprimio je obavijest od Zavoda za neonatologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Osijek o liječenju nedonoščeta koje je rođeno od majke koja je bila u visokorizičnoj trudnoći. Majka je tijekom trudnoće više puta hospitalizirana. Procijenjeno je da je svojim ponašanjem izravno ugrozila život djeteta koje je iz KBC-a Osijek otpušteno s kliničkom slikom teške fetopatije te zbog nereguliranja bolesti majke - rekla je Kaurinović.

Sudsko rješenje
Dodala je kako je u sklopu osnovne bolesti dijete razvilo i konvulzije, a bilo je prisutno i oštećenje mozga zbog krvarenja. "Dijete je rođeno kao neurorizično te je zahtijevalo intenzivnije praćenje, a procijenjeno je kako roditelji nisu bili u mogućnosti udovoljiti svim zdravstvenim potrebama djeteta te da su svojim ponašanjem izravno doveli u opasnost sebe i dijete. Centar je roditeljima izrekao odmah mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji. To je upućeno 10. ožujka Općinskom sudu koji je donio rješenje kojim se dijete privremeno na 30 dana dodjeljuje dječjem domu u Klasju, počevši 12. ožujka", navela je Kaurinović.

Navela je i kako su roditelji djeteta u dugogodišnjem nadzoru Centra za socijalnu skrb te im je potrebna konstantna kontrola prilikom odgoja ostale djece. "Za vrijeme provođenja mjera roditelji su se pridržavali svih uputa. U tijeku je upućivanje jednog njihova djeteta na timsku procjenu u Dom za odgoj djece i mladeži Osijek zbog iskazanih poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, a za drugo dvoje djece upućen je zahtjev za poludnevni boravak u Klasju, što bi trebalo započeti 12. travnja", istaknula je Ivka Kaurinović, izrazivši u svoje i u ime Centra za socijalnu skrb Osijek sućut roditeljima i drugim članovima obitelji preminule bebe.

Miranda Glavaš-Kul navela je kako je u Klasju na uskrsno jutro "preminula korisnica usluga smještaja jasličke dobi".

- Medicinska sestra reagirala je kada je uočila da dijete ne reagira na podražaje. Odmah je poduzela sve potrebne radnje, pozvala je hitnu pomoć i uz pomoć druge medicinske sestre pristupila reanimaciji koju su nastavili pristigli djelatnici Hitne pomoći. No, nažalost, stanje djeteta ostalo je nepromijenjeno - rekla je Glavaš-Kul. Dodala je kako je u odjel jaslica beba smještena žurnim rješenjem, izravno iz KBC-a Osijek. "Dijete je rođeno dva mjeseca prerano s višestrukim dijagnozama. Boravak kod nas tekao je bez problema i dijete je dobivalo na težini. Četiri puta je vođeno na pregled. Osim osoblja, došla je i patronažna sestra i izrazila zadovoljstvo općim stanjem. Na sve preglede bili su pozvani i roditelji koji su od četiri pregleda došli na jedan", rekla je Glavaš-Kul, dodavši da sve detalje o zdravstvenim stanju djeteta znaju u KBC-u Osijek.

Pojasnila je kako u Klasju postoji pisani trag o svemu.

Bez propusta
"Dijete nikada nije imalo povišenu temperaturu niti respiratornih smetnji. S njim su radile tri stručne osobe i nitko ništa nije primijetio. Mi i na najmanju situaciju reagiramo, pogotovo kod ovako rizične djece i sigurno ne bismo propustili nekakav simptom da ga je bilo. Dijete je jelo, pilo čaj, ništa nije ukazivalo na ovakvu situaciju", rekla je Glavaš-Kul, dodajući kako je dijete bilo rizično zbog postojećih dijagnoza i primalo je terapiju, ali je bilo dobro te je primilo sva cjepiva. Trebali su početi i vježbe djeteta s fizioterapeutom. Ništa nije upućivalo na upalu pluća.

- Važno je reći da odgovoran čovjek za tuđe dijete reagira čak i brže nego za vlastito. Kolegica koja je bila dežurna ima dugogodišnje iskustvo, 32 godine, i nema ni jedan propust u radu. Ona je isto izvan sebe. Toj ženi u životu dijete s ljuljačke nije palo. Moram reći da u Klasju radimo s velikom pažnjom i ljubavlju. Mnogi mogu potvrditi kako se brinemo o bebama te da im pružamo sve što im treba - rekla je Glavaš-Kul, dodajući kako je "teško bilo to preživjeti, pogotovo kad su se djeca počela buditi i išla do gnijezda vaditi darove, a mi oplakujemo ovo dijete. No, sve to što prolazimo mi nemjerljivo je s onim što prolaze roditelji. Imaju našu podršku, ali je teško sad pitati ako možemo pomoći. Razumijemo njihove osjećaje i želju da saznaju kako je moguće da se ovo dogodilo", rekla je Glavaš-Kul.

Milan Bugarić
KBC: DIJETE JE BILO ZDRAVO PRI OTPUSTU
Iz Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Osijek odgovoreno nam je na naš upit u vezi s boravkom te otpustom dvomjesečne djevojčice iz bolnice. “Uvidom u svu dostavljenu medicinsku dokumentaciju vezanu za tijek trudnoće majke u kojoj je navedeno postojanje kompleksne medicinske, socijalne i obiteljske problematike trudnice, imali smo indikaciju i zakonsku obvezu da prije otpusta djeteta s Klinike za pedijatriju, te u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti djeteta, obavijestimo socijalnog radnika KBC-a Osijek, odakle je obaviješten nadležni Centar za socijalnu skrb koji odlučuje o daljnjem postupanju vezano za skrb i smještaj djeteta. Navodimo da je dijete pri otpustu s Klinike za pedijatriju bilo zdravo s preporukom potrebe daljnjih kliničkih kontrola prema dobivenim uputama u otpusnom pismu”, poručili su nam iz KBC-a Osijek. Kada je riječ o obdukciji, u tijeku je sudsko-medicinsko vještačenje. S.Lacić
MAJKA ZA TRUDNOĆE NIJE SURAĐIVALA
Na novinarsko pitanje o tome kako komentira da roditelji tvrde kako su bili protiv upućivanja djeteta u Klasje, Ivka Kaurinović rekla je kako sama činjenica da majka tijekom trudnoće nije surađivala i uzimala terapiju ukazuje kakva je to skrb o svom zdravlju i o zdravlju djeteta. “I kako mi možemo zaključiti da će nakon toga sve biti u redu? Žao mi je da ovdje nema nikoga iz KBC-a Osijek da kaže u kakvom je stanju dijete bilo”, rekla je Kaurinović, dodajući kako je obitelj preminule bebe u dugogodišnjem tretmanu unutar sustava Centra za socijalnu skrb i da javnosti nije poznato što se sve događalo. Na novinarsko pitanje hoće li u Centar za socijalnu skrb Osijek doći inspekcija, Ivka Kaurinović rekla je kako su o svom postupanju obavijestili ministarstvo, ali da ne znaju stiže li inspekcija ili ne, pojašnjavajući kako stoji iza stručne procjene djelatnika Centra da je sve napravljeno u skladu s pravilima struke te da je za dijete ovakvog stanja bio sigurniji smještaj u ustanovu nego ostanak u obitelji.
Glavaš-Kul: Na sve preglede bili su pozvani i roditelji koji su od četiri pregleda došli na jedan
Možda ste propustili...